Tagtik

“Hele gebieden worden komende decennia onbewoonbaar wegens hittegolven”

De Verenigde Naties en het Rode Kruis waarschuwen maandag in een rapport voor immense hittegolven waardoor grote delen van de wereld onbewoonbaar zullen worden.

Hittegolven zullen frequenter en intenser zijn en daardoor zullen de volgende decennia grote delen van de wereld onbewoonbaar worden. Die waarschuwing lanceren de VN en het Rode Kruis op minder dan een maand van de klimaattop COP27 in Egypte. Ze roepen op tot drastische klimaatmaatregelen.

We moeten ons dan ook wereldwijd beter voorbereiden op de hitte om het aantal doden te beperken, klinkt het. Er zijn immers limieten aan de warmte en hoge luchtvochtigheid die een menselijk lichaam kan verdragen. “Op basis van de huidige evolutie, zouden de hittegolven de volgende decennia deze fysiologische en sociale limieten overschrijden, met name in gebieden zoals de Sahel, de Hoorn van Afrika en in Zuid-Azië”, zo staat in het rapport. “Dit heeft menselijk lijden en overlijdens op grote schaal tot gevolg. Ook de migratie en ongelijkheid zullen toenemen.” De verstedelijking en vergrijzing van de bevolking maken het aantal potentiële slachtoffers nog groter. Tegen het einde van deze eeuw zouden hittegolven evenveel slachtoffers maken als alle kankers samen, stellen de onderzoekers.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren