Tagtik

“De NAVO kan Poetins leger in één dag verpulveren”

Oud-wereldkampioen schaken Garri Kasparov is openlijk een tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin en zijn beleid. Kasparov verwijt landen als Duitsland en Frankrijk een veel te afwachtende houding in de oorlog in Oekraïne. “Mijn bloed kookt als ik naar hun praatjes luister.” De schaakgrootmeester ontvluchtte Rusland in 2013 omdat tegenstanders van Poetin er steeds in duistere omstandigheden om het leven komen of gevangen genomen worden zonder eerlijk proces.

’Realisten’ die met Poetin willen onderhandelen wijst Kasparov woedend terecht. “Alsof er iets te onderhandelen valt met een oorlogsmisdadiger. Ik had net nog een verhitte discussie met een Franse collega, die waarschuwt voor ‘escalatie’. Werkelijk, mijn bloed kookt op zulke momenten. Luister, we hebben hier met goed en kwaad te maken, dit is als een Bijbelse oorlog. Wat valt er dan te bespreken?”, zegt Kasparov vanop een conferentie in het Franse Tocqueville bij De Telegraaf.

“We weten van de geschiedenis dat elke toegeving aan een agressor leidt tot meer agressie. Stel, je bent een Pool, Est of Let en je ziet hoe Oekraïne na onderhandelingen landsdelen moet opgeven aan Rusland. Wat denk je dan? Dat het Westen deals sluit met een dictator. Dat de NAVO je uiteindelijk niet beschermt.”

Maar Oekraïne is geen lid van de NAVO. In tegenstelling tot Polen en de Baltische landen, die bij een aanval moeten worden verdedigd op basis van artikel 5 van het NAVO-handvest. “Ja, maar hoe zeker is het dat de NAVO dat in dat geval zal doen? Artikel 5 is ook maar een stukje papier. Kijk naar de Duitsers en Fransen, die nu zo graag onderhandelen met Poetin. Zijn die wel bereid om voor Polen of de Baltische landen te sterven? Waar zijn ze bang voor? Voor Poetins kernbommen. Dat is het. De NAVO kan Poetins leger in één dag verpulveren. NAVO-gevechtspiloten zouden al die tankcolonnes tot stof reduceren. Maar de politieke wil is er niet, want het Westen is bang voor die atoombommen. Maar ik denk niet dat Poetin die zal inzetten, noch dat zijn generaals bereid zijn om met en voor hem te sterven. Dit is een maffia-regime, geen klassieke dictatuur. Maffiosi zijn slechts loyaal aan de baas zolang ze van hem profiteren.”

(Skwadra by Tagtik/Source: De Telegraaf/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren