Tagtik

Kernwapens voor Noord-Korea met hulp van Poetin?

De NAVO vreest dat het kernwapenprogramma van Noord-Korea een grote stap vooruit kan zetten nu het met Rusland een pact heeft ondertekend.

Vladimir Poetin en Kim Jong-un, de presidenten van respectievelijk Rusland en Noord-Korea, hebben woensdag een pact ondertekend tijdens het staatsbezoek van Poetin aan Pyongyang. In het pact staat onder meer dat de twee landen elkaar te hulp zullen schieten als ze worden aangevallen. In het Westen leidt dit tot een grote bezorgdheid over het kernwapenprogramma van Kim Jong-un.

Sinds 2006 voert Noord-Korea kernproeven uit. Met het nieuwe pact zou Pyongyang mogelijk toegang krijgen tot de kennis van Moskou inzake kernwapens. Volgens NBC News biedt Poetin de technologie voor kernonderzeeërs en ballistische raketten in ruil voor Noord-Koreaanse wapens die Poetin kan inzetten in zijn oorlog met Oekraïne.

De details van het pact tussen Moskou en Pyongyang werden niet bekendgemaakt. Het persbureau Tass meldde dat Poetin het pact louter als verdediging ziet en dat de Russische president niet uitsluit dat de twee landen zullen samenwerken op militair-technisch vlak.

(PP/Source: NBC, Tass, Guardian/Illustration picture: picture alliance / YONHAPNEWS AGENCY | Yonhap)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren