Tagtik

Kans klein dat Franse influencer euthanasie kan plegen in België

De 23-jarige Olympe (niet haar echte naam) heeft in België een aanvraag tot euthanasie ingediend. De influencer die vooral op YouTube actief is, wil haar leven beëindigen omwille van mentale problemen. In Frankrijk is euthanasie verboden en wordt het gelijkgesteld aan doodslag, waardoor ze in België ging aankloppen. In België hoef je immers geen Belg te zijn om de euthanasieprocecure op te starten.

Olympe, die 255.000 volgers heeft op YouTube, hoopt dat de procedure tegen eind 2023 kan afgerond worden in België. De Franse twintiger heeft ADHD en lijdt ook aan een dissociatieve identiteitsstoornis. Als kind heeft ze zware traumatische ervaringen meegemaakt en die last kan ze nu niet meer dragen. 

Het is nog lang niet zeker dat de aanvraag van Olympe goedgekeurd zal worden in België. Het gaat trouwens over een procedure die maanden tot jaren kan duren. Euthanasie is in België sinds 2002 toegelaten onder bepaalde voorwaarden. Ten eerste moet de procedure door een arts worden uitgevoerd. Daarnaast moet de patiënt duidelijk maken dat hij of zij euthanasie wenst, zich in een medisch uitzichtloze situatie bevindt en het slachtoffer van “aanhoudend, ondraaglijk en onaanvaardbaar lichamelijk en/of psychisch lijden” is.

Weinig kans voor Olympe in België
De afgelopen zes jaar kregen 150 buitenlanders euthanasie in België. Het ging in alle gevallen om een lichamelijke aandoening. Het ging steeds om 50-plussers met een ernstige neurologische ziekte zoals MS of ALS, of een uitgezaaide kanker. De kans is bijgevolg klein dat Olympe, die psychisch lijdt, in België een goedkeuring zal krijgen voor euthanasie.

(Skwadra by Tagtik/Source: BFMTV/Illustration picture: Unsplash)

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Ook dit kan u interesseren