Tagtik

Kan covid-19 30 dagen overleven op ingevroren vlees?

Covid-19 is al 3 jaar in de actualiteit en toch leren we nog bijna elke week iets nieuws bij over dit virus. Een nieuwe studie door onderzoekers van Campbell University toont nu aan dat het coronavirus tot 30 dagen kan overleven op bevroren vlees en vis.

Sinds het begin van de pandemie is er veel discussie geweest over het mogelijke voortbestaan ​​van covid-19 op verschillende oppervlakken en objecten. Dit is een essentiële vraag om te begrijpen hoe het zich kan verspreiden.

Volgens de resultaten van deze studie, gepubliceerd in het tijdschrift "Applied and Environmental Microbiology", kunnen virussen die erg lijken op SARS-CoV-2 tot 30 dagen overleven op vlees dat in de koelkast of vriezer wordt bewaard. "We ontdekten zelfs dat de virussen konden worden gekweekt nadat ze gedurende deze tijd waren ingevroren", zei Emily Bailey, hoofdonderzoekster van de studie.

Deze studie werd uitgevoerd omdat wetenschappers hadden ontdekt dat uitbraken van covid-19 hebben plaatsgevonden in Zuidoost-Azië zonder voorafgaande overdracht door de gemeenschap. Ze vermoedden daarom dat het virus via geïmporteerde diepvriesvleesproducten in deze regio's was binnengekomen.

Om dit onderzoek uit te voeren, hielden de onderzoekers kip, rundvlees, varkensvlees en zalm bij koeltemperaturen van 4°C en vriestemperaturen van -20°C.

Als veiligheidsmaatregel voerde het team hun onderzoek uit zonder het coronavirus te gebruiken, maar vervangende virussen, met zeer vergelijkbaar gedrag en dezelfde structuur.

Naast de overleving van de virussen over een periode van een maand, toonden de onderzoekers aan dat koeling voor deze virussen schadelijker is dan invriezen en dat de groei van de virussen verschilt per vleessoort.

Hoewel de reikwijdte van de resultaten van deze studie beperkt is door het feit dat er geen SARS-CoV-2-stammen werden gebruikt, benadrukt het de noodzaak van nauwlettend toezicht op diepgevroren producten in de strijd tegen de pandemie.

(Skwadra and LpR by Tagtik/Source: dailygeekshow.com/Illustration picture: Victoria Shes via Unsplash)

Ook dit kan u interesseren