Tagtik

Fatale fout: Russen laten tankluik open en vijand stormt naar binnen

Kleine drones, die in beide kampen van deze gruwelijke oorlog geduchte en veel gebruikte wapens zijn geworden, zijn meestal uitgerust met handgranaten. Explosieve ladingen die, als ze met precisie worden gegooid, veel pijn kunnen veroorzaken.  

Oekraïense dronepiloten gaan handig om met deze apparaten en slagen er regelmatig in om "hun ladingen via het open luik in de vijandelijke tank te laten vallen", melden de Korii media. Waarom laten de Russen, de risico's kennende, de luiken van hun tanks opzettelijk open? Het tijdschrift Forbes stelde zichzelf de vraag... en kwam met een paar aanwijzingen.

Een granaat van minder dan 50 euro kan de vijand miljoenen euro's kosten. Dat is veel schade, wat de Russische strijdkrachten extreem waakzaam zou moeten maken. Helaas staan ze vaak voor een moeilijke keuze. En het is Forbes die hen erop wijst: om te voorkomen dat ze koken of stikken in een slecht geventileerde, krappe tank en om zo snel mogelijk te kunnen ontsnappen als ze door mijnen geïmmobiliseerd worden, kiezen soldaten voor het zonnedak, omdat het luik ongelooflijk zwaar is en daarom moeilijk te sluiten en te openen, zegt Korii. Het resultaat? Kinderspel voor de Oekraïense drones die opduiken.

Het Russische leger is zich bewust van deze tekortkomingen en rust steeds meer tanks uit met gaas om het luik te beschermen. 

(SR and AsD for Tagtik/Source: Korii/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren