Tagtik

Duizenden Russen proberen hun dienstplicht te ontlopen

Is oorlog voeren echt populair in het land van Vladimir Poetin? Staan de mensen nog achter hun leider? Terwijl het conflict met Oekraïne al bijna 5 maanden aan de gang is, proberen veel jonge Russen te ontsnappen aan de militaire dienstplicht, geven verschillende NGO's aan.

Sinds het begin van de invasie van Oekraïne door Rusland is er een sterke toename van het aantal jonge dienstplichtigen die proberen te ontsnappen aan hun militaire verplichtingen. Er zijn verschillende opties om aan de militaire dienst te ontsnappen in Rusland. Die militaire dienst is verplicht, maar arbeidsongeschiktheid om gezondheidsredenen, uitstel omwille van inschrijving aan de universiteit, maar ook gewetensbezwaren, religieuze of persoonlijke overtuigingen en verzoeken van een ​​"alternatieve burgerdienst", duiken steeds vaker op in Rusland.

Elena Popova, die aan het hoofd staat van de NGO "Bewegingen van gewetensbezwaarden", bevestigt de wens van heel wat Russen om te ontsnappen aan de kazerne en de gruwel van de oorlog: "We kregen telefoontjes van mensen die in normale tijden hun dienst zouden vervullen zonder zichzelf al te veel vragen te stellen. Het aantal oproepen is echter vermenigvuldigd met zeven".

Aan het begin van de oorlog gaven de Russische autoriteiten toe dat het jonge dienstplichtigen naar Oekraïne stuurde. Maar Vladimir Poetin maakte er een einde aan, gezien de gang van zaken en de vele verliezen binnen het Russische leger.

Zouden de kapitein van het Kremlin en de militaire hiërarchie in deze patstelling van de oorlog kunnen besluiten om opnieuw dienstplichtigen naar het Oekraïense front te sturen? "Ik heb het gevoel dat ze vandaag het risico niet zouden nemen om dienstplichtigen naar Oekraïne te sturen, omdat ze bang zijn voor een paniekreactie van de bevolking", zei Elena Popova.

(Skwadra and LpR by Tagtik/Source: RFI/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren