Tagtik

De Croo vindt het 'veiliger' om IS-vrouwen en kinderen terug te halen

“De analyse van OCAD is dat het veel veiliger is om de moeders en kinderen naar hier te brengen, dan ze daar te laten en er geen controle over te hebben.” Dat zei de Belgische premier Alexander De Croo dinsdag in De Ochtend op Radio 1. De Belgische Eerste Minister had het specifiek over de repatriëring van afgelopen nacht van Belgische IS-vrouwen en kinderen uit kampen in Syrië.

Zes vrouwen en zestien kinderen werden in de nacht van maandag op dinsdag naar België overgebracht. Wat gebeurt er met hen? De vrouwen gaan rechtstreeks naar de gevangenis in België, omwille van hun banden met terreurorganisatie IS. Hun kinderen, die allemaal jonger zijn dan 12 jaar, worden opgevangen door het Jeugdparket. “Het gaat over kinderen die geen enkele fout hebben ten opzichte van de zeer foute keuzes die hun ouders gemaakt hebben. Onze prioriteit is altijd geweest om die kinderen terug te halen. Die kinderen zaten daar in zeer slechte omstandigheden, met een zeer groot risico om blootgesteld te worden aan extremisme, brainwashing enzovoort. (...) Wij willen die kinderen een toekomst geven.”

Het OCAD oordeelt dat het beter is om deze vrouwen zelf naar België over te brengen. “De situatie in de kampen Al Hol en Al Roj is instabiel en ontsnappingen zijn niet uitgesloten. Als een individu van de radar van de veiligheidsdiensten zou verdwijnen, dan zijn de veiligheidsrisico’s, zeker op termijn, veel groter. Dankzij deze actie hebben we meer controle.”

(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend - De Standaard/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren