Tagtik

Corona: de herfstgolf is er, maar geen paniek

Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt, net als het aantal hospitalisaties na een besmetting met het virus. De verwachte herfstgolf zet zich wel degelijk door, maar dat is geen reden tot paniek.

Volgens de recentste cijfers van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano worden in de voorbije 7 dagen in België gemiddeld 3.153 nieuwe besmettingen gemeld (+11% op weekbasis), belanden dagelijks gemiddeld 111,3 mensen in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus (+18%) en sterven dagelijks gemiddeld 7,0 mensen na een besmetting (+81%). Momenteel liggen 1.548 mensen in het ziekenhuis ten gevolge van een coronabesmetting (+18% op weekbasis), met 75 patiënten op intensieve zorg (+3%).

Toch is deze stijging geen reden tot paniek, zo vindt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano over de achtste golf sinds de uitbraak van de pandemie, "wel een reden om je voorzorgen te nemen".

Mocht de coronabarometer nog bestaan, zouden we met de huidige cijfers in code oranje zitten, met een verplichting om mondmaskers te dragen en een coronapas te gebruiken als bijbehorende maatregelen. Die maatregelen worden nu niet genomen, want het zorgsysteem staat niet meer onder druk.

"Het zijn geen scenario’s met een explosieve stijging zoals in het begin van de pandemie", aldus Van Gucht bij Het Nieuwsblad. Wie zich niet helemaal goed voelt, kan gerust opnieuw een mondmasker dragen op de trein of direct en dicht contact met vrienden of familie vermijden. " Het zijn kleine dingen waarmee je vermijdt dat je ziek wordt en de zorg ontlast. We hebben de voorbije jaren geleerd dat dat werkt. Het is leren leven met het virus, maar zonder te doen alsof het er niet is", zo vindt Van Gucht nog.

(PP/Source: Sciensano, Nieuwsblad/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren