Tagtik

'China op weg naar nieuwe coronagolf met 65 miljoen besmettingen per week'

China zet zich schrap voor een nieuwe besmettingsgolf van Covid-infecties die tegen de tijd dat de golf eind juni een hoogtepunt bereikt, voor tot wel 65 miljoen nieuwe gevallen per week zou kunnen zorgen.

Dit kan op zijn zachtst gezegd een onverwachte voorspelling genoemd worden aangezien in China, waar de pandemie eind 2019 ontstond, slechts enkele maanden geleden nog één van de strengste Covid-controleprotocollen ter wereld gold. Maar de nieuwste Omicron-variant XBB verspreidt zich tegenwoordig opnieuw vliegensvlug in de Chinese samenleving. De Chinese regering en het publiek reageren voorlopig nog niet met nieuwe draconische maatregelen.

De golf komt ongeveer zes maanden nadat het land zijn uitgestrekte infrastructuur voor het omgaan met Covid heeft ontmanteld, inclusief strenge lockdowns, massale testcampagnes, verstikkende quarantaines en strikte maskervereisten.

Piek van 65 miljoen nieuwe gevallen per week
De gegevens van deze nieuwe coronagolf werden vorige week onthuld op een medische conferentie in de zuidelijke stad Guangzhou door specialist in luchtwegaandoeningen Zhong Nanshan. Volgens de staatsmedia vertelde hij het publiek dat de golf die eind april begon, "geanticipeerd" was en dat zijn modellen suggereerden dat China de 40 miljoen infecties per week zou kunnen naderen. Eind juni, zei hij, zal het wekelijkse aantal besmettingen pieken op 65 miljoen.

(Skwadra by Tagtik/Source: NBC News/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren