Tagtik

Belgische wapens gebruikt voor aanval op Russisch grondgebied

Belgische wapens die geleverd werden aan Oekraïne worden door Russische anti-Kremlin-milities gebruikt voor aanvallen op Russisch grondgebied. Daar kwam de Amerikaanse krant The Washington Post achter bij de analyse van recent gepubliceerde beelden van twee Russische anti-Kremlin-milities.

De Russische anti-Kremlin-milities beschoten een grenspost en gebouwen op Russisch grondgebied. Dat gebeurde op 22 en 23 mei, en 1 juni. En daarvoor gebruikten ze Amerikaanse en Poolse voertuigen, en Tsjechische en Belgische wapens. Volgens The Washington Post gebruikten de “Leden van het Vrijheid voor Rusland Legioen” en van het “Russisch Vrijwilligerskorps” SCAR-geweren uit de Belgische FN-fabriek, wapens die België leverde aan Oekraïne.

Dat is alvast gevoelige informatie aangezien Poetin aanstoot zou kunnen nemen aan het feit dat hij bestookt wordt met Belgische wapens op zijn eigen grondgebied. Het kabinet van defensieminister Ludivine Dedonder (PS) laat alvast weten dat de Belgische regering op basis van de beelden contact opneemt met de Oekraïense instanties om duidelijkheid te verschaffen. “Onze leveringen zijn bedoeld om de Oekraïense strijdkrachten te helpen hun grondgebied en bevolking te verdedigen tegen de Russische invasie”, klinkt het. “Dit wordt ook uitdrukkelijk vermeld op de documenten die bij elke levering horen.”

(Skwadra by Tagtik/Source: The Washington Post - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren