Tagtik

"Als die colonne tanks was vernietigd, was de oorlog voorbij geweest"

In een interview met de Franse krant Le Monde heeft James Heappey, de nummer twee van het Britse ministerie van Defensie, een opmerkelijke uitspraak gedaan. Een uitspraak die militaire strategen en verantwoordelijke politici zal interesseren.

Begin maart bleef een lange Russische colonne met tanks en vrachtwagens geblokkeerd op de weg die leidde naar Kiev. Volgens Heappey had een interventie van de Engelsen en de Fransen ervoor kunnen zorgen dat de oorlog nu al voorbij zou zijn geweest. Alleen waren zij wellicht bevreesd voor de gevolgen als zij zich op die manier zo rechtstreeks met de oorlog hadden gemoeid.

De colonne van enkele tientallen kilometers lang viel stil bij gebrek aan brandstof en proviand, op zo'n 25 kilometer buiten Kiev, de uiteindelijke bestemming van de colonne. Volgens Heappey was de colonne een makkelijk doelwit voor Franse of Engelse vliegtuigen.

"Ik durf er veel op te verwedden dat zowel in Parijs als in Londen, de generale staf van het leger er veel voor voelde om tussen te komen: als ze die colonne hadden kunnen vernietigen was de oorlog voorbij geweest", aldus Heappey.

Londen en Parijs en hun bondgenoten hadden wellicht angst voor een escalatie van het conflict om echt te profiteren van deze strategische blunder van Moskou.

Of de oorlog hiermee geëindigd was of er een escalatie zou zijn gekomen, zullen we nooit weten...

(Fausto by Tagtik with LM - Source: Le Monde - Picture: Maxar Technologies)

Ook dit kan u interesseren