Tagtik

68 zelfmoordpogingen in één jaar in asielcentra

Het aantal zelfmoordpogingen en zelfverminkingen in de asielcentra in België gaan in een zorgwekkende stijgende lijn. Daarover bericht De Standaard op maandag.

In Vlaanderen zijn het aantal zelfmoordpogingen gestegen van 12 in 2017 naar 38 in 2021, in Wallonië van 9 naar 30, een verdriedubbeling dus. Het aantal gevallen van zelfverminkingen is meer dan verdubbeld, zo blijkt uit cijfers die Kamerlid Theo Francken (N-VA) opvroeg bij het ­kabinet van staatssecretaris voor Asiel & Migratie Sammy Mahdi (CD&V).

Volgens Fedasil is het "onmogelijk om conclusies te trekken op basis van absolute cijfers" en "on­mogelijk om te stellen dat er een stijging is, laat staan een spectaculaire stijging", doordat het aantal bewoners in de asielcentra is gestegen van 17.788 naar 27.676 mensen.

Deskundigen verklaren dat er meer depressies in asielcentra zijn door de lange wachttijden, de complexe procedures en het toenemende geweld in de overbezette centra.

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Jon Tyson on Unsplash)

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

Ook dit kan u interesseren