Tagtik

Olympisch debutant Robin Hendrix over zijn doel, dé Belgische topfavoriet en zijn plannen na de Spelen

Robin Hendrix (26) kende een mooie progressiemarge de afgelopen jaren onder de vleugels van trainer Tim Moriau in het Runnerslab Athletics Team. Deze lange en ranke gazelle uit het Vlaams-Brabantse Kapelle-op-den-Bos neemt deze zomer deel aan zijn allereerste Olympische Spelen. In Tokio zal de man met een PR van 13'19" in het Belgische shirt strijden op de 5.000m. Wij spraken met deze gediplomeerde architect, die tevens lid is van atletiekclub Olympic Essenbeek Halle, over de bijzondere aanloop naar zijn eerste Zomerspelen.

Wanneer besefte je voor het eerst 'wow, ik ben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen!' en wat ging er door je hoofd en lijf?
Robin Hendrix: "Voor mij verliep dat iets anders dan bij de meesten aangezien ik me focuste op de World ranking. Ik wist al sinds vorig jaar dat de kans groot was dat ik naar de Olympische Spelen zou kunnen gaan aan de hand van punten op de wereldranking. Dat hebben we vervolgens het hele jaar door nagestreefd door goede wedstrijden te lopen en punten te sprokkelen. Aangezien mijn hoge notering op die ranking was ik me er wel van bewust dat de kans groot was dat ik effectief zou mogen deelnemen aan m'n allereerste Olympische Spelen. Ik had dus niet zo'n plots 'wauw-gevoel' zoals sommigen hadden toen ze de kwalificatietijd liepen en de finish overschreden, bij mij verliep dat dus iets anders. Maar het is natuurlijk fantastisch om je naam uiteindelijk in die officiële Belgische selectie te zien staan eind juni. Het worden mijn eerste Spelen en dat is toch echt wel een droom die uitkomt!"

Hoe heb je je voorbereid op het weer/klimaat van Tokio?
Robin Hendrix: "We hebben ons vooral voorbereid in klimaatkamers. We trainden aan de universiteit van Gent in een kamer waar het ongeveer 35 graden celsius was en bij een luchtvochtigheid van 70 procent. Daar deden we verschillende trainingssessies in, zoals duurlopen en we hebben er ook wel eens een tempoloop of intervalsessie afgewerkt. We deden dat één tot twee keer per maand in de aanloop naar Tokio. Verder hebben we ook geprobeerd om hier en daar zeker de weken voor het vertrek naar Japan met extra kledij te lopen om het warmer te hebben tijdens de trainingen."

Wanneer zijn de Olympische Spelen voor jou geslaagd?
Robin Hendrix: "Als ik er alles heb kunnen uithalen dat in mijn mogelijkheden ligt. Is dat een finaleplaats, des te beter. Maar voor mij zijn de Spelen echt wel geslaagd als ik m'n beste prestatie van het seizoen kan leveren. Het is immers toch de bedoeling om op je piek te zijn op het juiste moment en op het grootste doel van de hele zomer. "

Van welke Belg verwacht je een schitterende prestatie in Tokio?
Robin Hendrix: "Ik verwacht wel veel van Bashir Abdi. Hij heeft het voorbije jaar al heel veel laten zien. Ik denk dat als hij het slim aanpakt op een heel mooie plaats zal kunnen eindigen op de marathon. En misschien zijn er zelfs medaillekansen voor hem. Dat is dus zeker een wedstrijd om naar uit te kijken!"

Wat wil je meteen na de Spelen doet dat je er voor even niet hebt gedaan om je zo goed mogelijk voor te bereiden?
Robin Hendrix: "Ik ga na de Spelen zeker vakantie nemen. Ik kijk wel uit naar een echt goede vakantie in het buitenland, dat is immers toch wel al even geleden dat ik dat nog heb kunnen doen. Een weekje of 10 dagen even een mooie reis maken in het buitenland, ja dat staat zeker op m'n planning na de Spelen."

Is er iets van voeding waar je bewust even afgebleven bent in de maanden voor de Olympische Spelen?
Robin Hendrix: "Ik heb de afgelopen maanden zeker mijn best gedaan om gezond te eten, maar ik overdrijf daar ook niet in. Zo heb ik af en toe wel eens een 'guilty pleasure', maar ik ben hoofdzakelijk wel heel gefocust op de juiste voeding. Een bezoekje aan de frituur kan na de Spelen dus zeker! Dat heb ik immers veel minder gedaan in aanloop naar de Spelen."

Ken je enkele woordjes Japans?
Robin Hendrix: "Neen, ik ken geen enkel woord Japans. Maar ik kijk er wel naar uit om hier en daar een glimp op te vangen van de Japanse cultuur. Dat zal immers helemaal nieuw zijn voor mij. De Japanse cultuur intrigeert me zeker. Het zal waarschijnlijk wel moeilijk zijn om die cultuur echt te gaan ontdekken want ik vermoed dat we het olympisch dorp niet of amper zullen mogen verlaten en ons niet zullen mogen mengen onder de Japanse bevolking. De coronamaatregelen zullen immers bijzonder streng zijn op de Spelen in Japan."

Hoeveel mondmaskers neem je mee naar Tokio?
Robin Hendrix: "Zeker en vast genoeg! Ik neem er zelf al een heel pak mee en ik veronderstel dat we van de federatie ook wel genoeg mondmaskers zullen krijgen. Daar zal dus zeker geen gebrek aan zijn!"

Robin Hendrix kan je op dinsdag 3 augustus aan het werk zien in de reeksen op de 5.000m. De finale van deze 12.5 rondes op de atletiekpiste wordt drie dagen later gelopen.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Bruno Hendrix)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robin Hendrix (@robinhendrix_)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Robin Hendrix (@robinhendrix_)

Ook dit kan u interesseren