Tagtik

Medaillekandidaat Bashir Abdi: "Ik weet dat heel België voor ons zal supporteren"

Het leven is geen sprint, maar een marathon, zegt men in de volksmond. Dat weten duursporters maar al te goed. Geduld, zelfdiscipline, trial & error, heel wat trainingsuren en een jarenlange inzet hebben vijf Belgische marathonatleten tot op de Olympische Spelen in Tokio gebracht. Of zeg liever tot in Sapporo, want de olympische marathon verhuisde uit angst voor een prangende hitte van Tokio naar deze Japanse stad op 800 kilometer ten noorden van de hoofdstad. De dapperen onder ons die deze zomer aan de startlijn zullen staan in het Odori Park om meer dan 40 kilometer te zweten in het Belgische shirt, verdienen dan ook al ons respect. Na één grote en twee kleinde rondes wacht er de vijf Belgische marathonloopsters en -lopers op 7 en 8 augustus eeuwige roem, en zullen ze één voor één voor altijd de Belgische sportgeschiedenis ingaan als 'olympiër'. We blikten met deze vijf Belgische atleten vooruit naar de mogelijk zwaarste 42 kilometer van hun leven. De volgende die het marathonvirus stevig te pakken heeft is Bashir Abdi.

Bashir Abdi heeft er al een schitterende carrière op de piste en in het veld opzitten, maar op de marathon werkte hij zich naar de absolute wereldtop. Deze goedlachse Gentenaar verbeterde het Belgisch marathonrecord tot een hallucinant snelle 2:04.49. De 32-jarige Bashir ken je trouwens ook van zijn Europees record op de 20 kilometer tijdens de Memorial Van Damme. De atleet van Atletiekclub Racing Gent nam in Rio voor het eerst deel aan de Spelen en liep er toen de 5.000m en de 10.000m. Deze 32-jarige Belg die bij de Britse coach Gary Lough traint, zakt met ambitie af naar de Olympische Spelen. Wij spraken met Bashir net voor zijn afreis.

Wanneer zijn de Olympische Spelen van Tokio voor jou geslaagd?
Bashir Abdi: "De Olympische Spelen zullen voor mij geslaagd zijn wanneer ik weet dat ik echt alles gegeven heb en me niets kan verwijten. Ik hoop echt dat het mooie Spelen worden. Het wordt sowieso een heel rare olympiade, zo een jaartje later dan gepland en dan ook nog zonder publiek. Maar ik weet dat heel België voor ons zal supporteren en naar de wedstrijden zal kijken."

Vrees je de weersomstandigheden in Sapporo en hoe heb je je daarop voorbereid?
Bashir Abdi: "It is what it is, de weersomstandigheden in Sapporo zijn wat ze zijn en zijn voor iedereen dezelfde. Ik had eigenlijk liever in Tokio gelopen, daar valt immers de echte sfeer van de Olympische Spelen te snuiven. Maar het is wat het is. We hebben ons zo goed mogelijk voorbereid. Ik heb onder meer op de warmste momenten van de dag getraind en heb ook vaak in de klimaatkamer op de loopband getraind ter voorbereiding op Sapporo."

Wat na de Olympische Spelen?
Bashir Abdi: "Ik denk nog niet aan wedstrijden na de Spelen aangezien de focus nu 100% op die olympische marathon ligt. We zullen ook moeten analyseren welke impact het extreme weer op m'n lichaam zal gehad hebben. Op basis van die resultaten zullen we dan beslissen of ik al dan niet een najaarsmarathon loop."

Welke voeding/maaltijd/snack wil ja na de wedstrijd graag eten en heb je de afgelopen maanden bewust opzij geschoven?
Bashir Abdi: "Ik heb de afgelopen vier maanden geen enkele keer frietjes gegeten. Frietjes staan dus heel hoog op m'n lijstje om na de marathon te verorberen. Belgische frietjes met een vettige saus erbij, ketchup, mayonaise of zelfs een combinatie van beide! Dat zal smaken!"

Kan je 3 'gouden' tips geven voor iemand die binnen enkele maanden zijn allereerste marathon ooit loopt?
Bashir Abdi: "Bereid je zo goed mogelijk voor. Train je lichaam voldoende om langere afstanden te lopen. Leer om genoeg te drinken tijdens het lopen. Lopen en drinken tegelijkertijd vraagt immers een inspanning van je maag en dat moet je zeker gewoon zijn. Drink voldoende, zelfs als je geen dorst hebt. Sla dan ook nooit een drankstation over. Op het moment van de race moet je er echt proberen van te genieten en de rest volgt vanzelf. Plezier hebben is immers essentieel en bezorgt je ook innerlijke rust. Zo krijg je ook extra energie die je niet had verwacht. Start heel rustig, de marathon is immers 42 kilometer lang. Zo loop ik zelf de eerste helft van de marathon vaak iets trager dan het tweede deel. Dat is een tactiek die heel wat marathonlopers gebruiken. De afstand is lang, panikeer dus vooral niet.

Bashir Abdi en de andere Belgische mannen kan je op zondag 8 augustus naar een knalprestatie schreeuwen op de Olympische Spelen. Het exacte tijdschema vind je hier.

(Skwadra by Tagtik/Picture: NN Running Team)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bashir Abdi (@bashirabdi204)

Ook dit kan u interesseren