Tagtik

Hanne Verbruggen: "Ik ga gewoon knallen"

Het leven is geen sprint, maar een marathon, zegt men in de volksmond. Dat weten duursporters maar al te goed. Geduld, zelfdiscipline, trial & error, heel wat trainingsuren en een jarenlange inzet hebben vijf Belgische marathonatleten tot op de Olympische Spelen in Tokio gebracht. Of zeg liever tot in Sapporo, want de olympische marathon verhuisde uit angst voor een prangende hitte van Tokio naar deze Japanse stad op 800 kilometer ten noorden van de hoofdstad. De dapperen onder ons die deze zomer aan de startlijn zullen staan in het Odori Park om meer dan 40 kilometer te zweten in het Belgische shirt, verdienen dan ook al ons respect. Na één grote en twee kleine rondes wacht er de vijf Belgische marathonloopsters en -lopers op 7 en 8 augustus eeuwige roem, en zullen ze één voor één voor altijd de Belgische sportgeschiedenis ingaan als 'olympiër'. We blikken met deze vijf Belgische atleten vooruit naar de mogelijk zwaarste 42 kilometer van hun leven. De volgende dame die het marathonvirus stevig te pakken heeft is Hanne Verbruggen.

Hanne Verbruggen uit het Vlaams-Brabantse Herne maakte de afgelopen jaren een prachtige progressie in de atletiekwereld. Deze 28-jarige leerkracht liep bij haar derde marathon ooit meteen de olympische limiettijd voor Tokio. Ze is lid van atletiekclub Vita en wordt getraind door Frans Mattens. Wij spraken aan de vooravond van de Olympische Spelen met deze vrolijke en vooral heel snelle dame.

Wanneer besefte je voor het eerst echt 'shit, ik ga naar de Olympische Spelen' en welke gevoelens gingen er door jouw hoofd en lijf?
Hanne Verbruggen: "Pas als ik over de meet ‘viel’ op de marathon van Valencia. 'This is crazy! Ik heb het gehaald! Ik mag naar de spelen', ging er toen door me heen. Het was wel bijzonder jammer dat er toen niemand van vrienden of familie was om dit prachtige moment mee te delen. De coronamaatregelen lieten immers geen publiek toe."

Wanneer zijn de Olympische Spelen van Tokio voor jou geslaagd?
Hanne Verbruggen: "Het klinkt misschien raar, maar ze zijn voor mij nu al geslaagd. Ik ga geen eindtijd voorop stellen. Ik ga gewoon knallen, m'n uiterste best doen en we zien wel waar we uitkomen. De temperaturen zullen het er trouwens niet makkelijker op maken om een goede tijd neer te zetten. Daar heb ik me inmiddels al bij neergelegd. Ik heb natuurlijk wel getraind om een stevige verbetering van m'n persoonlijk record neer te zetten, maar dat zal waarschijnlijk voor een volgende marathon zijn."

Vrees je de weersomstandigheden in Sapporo en hoe heb je je daarop voorbereid?
Hanne Verbruggen: "Het gaat sowieso heel uitputtend zijn omdat het een marathon is, maar de temperatuur zal het er extra moeilijk op maken. Ik ben 4 weken naar Portugal gegaan en heb daar op de warmste momenten getraind. Ik ben ook 17 dagen naar Zwitserland gegaan op hoogtestage. Ik ben er vaak om 7.00 uur gaan trainen zodat mijn lichaam het gewoon is."

Wat na de Olympische Spelen?
Hanne Verbruggen: "Na de Olympische spelen wil ik vooral leuke dingen doen met m'n familie en vrienden, ik heb die de laatste weken ongelofelijk gemist. Ik heb immers alles voor de sport gedaan, waardoor zij even op de tweede plaats kwamen te staan. Ik heb dus veel goed te maken, al begrepen ze mijn keuze wel en stonden ze ook 200 procent achter mij!"

Welke voeding/maaltijd/snack wil ja na de wedstrijd graag eten en heb je de afgelopen maanden bewust opzij geschoven?
Hanne Verbruggen: "Ik heb de laatste weken bewust wat minder chips en frietjes gegeten. Dat lukte me aardig goed. Na de Spelen zal er dan ook wat meer gezondigd worden: vooral ijsjes, daar ben ik gek op!"

Kan je 3 'gouden' tips geven voor iemand die binnen enkele maanden zijn allereerste marathon ooit loopt?
Hanne Verbruggen: "Het is niet de afstand die je moet veroveren in het lopen, maar jezelf. Eet goed, drink goed: ervoor, tijdens en erna! Elke stap die je zet in het lopen, is een stap in de goede richting!"

Hanne Verbruggen en Mieke Gorissen kan je op zaterdag 7 augustus naar een knalprestatie schreeuwen op de Olympische Spelen. Het exacte tijdschema vind je hier.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Hanne Verbruggen)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hanne Verbruggen (@hanneverbruggen_belgianathlete)

Ook dit kan u interesseren