Tagtik

Concullega's Astrid Verhoeven en Thomas De Bock wikken en wegen de kansen van de Belgen

Thomas De Bock (29) ging voor België al naar heel wat internationale kampioenschappen. Hij liep in zijn rijkgevulde carrière al vier marathons en verbeterde telkens fors zijn persoonlijke besttijd. In Tokio is hij er niet bij, hij kwam maar een zucht tekort om de olympische kwalificatielimiet te lopen. Astrid Verhoeven (26) boekte al heel wat successen op de piste en in het veld, haar overstap naar de marathon is tevens veelbelovend. Beiden schitterden onder meer al op de Antwerp marathon en nu werpen ze samen een blik op de Belgische deelnemers aan de olympische marathon.

Thomas, laat ons met jou beginnen. Je miste de olympische limiet maar op een haar na. Hoe voelde dat?
Thomas De Bock: "Dat was dubbel. Enerzijds was ik ontgoocheld omdat ik er zo dichtbij zat, als atleet wil je die olympische limiet immers zeker eenmaal lopen in je carrière. Anderzijds maakte dit moment ook wel duidelijk dat ik het echt wel wil in de toekomst. Ik kan zeker nog een olympiade meemaken. Ik was ook heel tevreden van m'n race op de NN Mission Marathon in Enschede aangezien ik een dik persoonlijk record liep. Ik voel echter dat er nog veel meer in zit en ik wil dan ook geleidelijk aan zo dicht mogelijk bij die limiet voor de spelen van Parijs geraken. Ik wil die kans niet meer laten glippen. Ik had misschien iets te weinig zelfvertrouwen, maar dat is nu zeker van de baan."

Astrid, je kent de Belgische dames op de olympische marathon natuurlijk vrij goed omdat je ze geregeld in een race tegenkomt. Hoe schat je hun kansen in?
Astrid Verhoeven: "Mieke en Hanne hebben zich goed voorbereid op het andere klimaat. Ik schat hen beide hoog in, aangezien zij als profatletes door het leven gaan en zich goed hebben kunnen voorbereiden voor deze Olympische marathon. Een evenaring van hun persoonlijk record zou heel mooi zijn."

Thomas, hoe schat jij de kansen van de 3 Belgische mannen op de marathon in?
Thomas De Bock: "Voor Bashir Abdi is op basis van zijn persoonlijke besttijd een top-8 zeker mogelijk. Dat olympische diploma ligt binnen handbereik voor hem. Maar je weet natuurlijk nooit hoe elkeen reageert op de wedstrijd- en weersomstandigheden. Door het 'covid-jaar' hebben heel wat atleten die zich al vroeg wisten te kwalificeren, een extra jaar gekregen om zich voor te bereiden. Ik verwacht dus dat iedereen top gaat zijn en verwacht dus een hoge notering van Koen Naert en Bashir. Bashir is zeker het speerpunt en de kapitein van dit sterke team. Koen verwacht ik bij de beste blanke lopers. Een top 15-20 ligt binnen zijn mogelijkheden, ik ken het deelnemersveld niet maar het zou zeker knap zijn. Voor Dieter Kersten hoeft daarentegen niets na zijn fantastisch marathondebuut. Tussen april en de marathon op de Olympische Spelen is wel niet zo heel veel tijd, dus anderen hebben door de pandemie meer kunnen rusten voor de Spelen en zullen frisser aan de start staan. Dieter kreeg immers pas enkele weken voor het afsluiten van de kwalificatiedeadline de kans om zijn vorm te verzilveren in een race en zo de limiet te lopen. Hij moet zichzelf dus niet veel druk opleggen."

Wie kroont zich tot olympisch kampioen?
Astrid Verhoeven: "Bij de mannen denk ik aan Eliud Kipchoge, hij is voor mij de gedoodverfde winnaar. Bij de vrouwen denk ik ook aan een Keniaanse, de wereldrecordhoudster op de halve marathon, Ruth Chepngetich."
Thomas De Bock: "Volgens mij maakt Kipchoge inderdaad het meeste kans. Ten eerste heeft hij al heel veel ervaring, en ten tweede heeft hij de snelste persoonlijke besttijd en ten derde heeft hij zich ook heel goed voorbereid. Zijn passage in Enschede was goed, maar dat was duidelijk eerder louter als voorbereiding op de Spelen. Hij kan ook heel goed tegen de hitte en heeft een professionele omkadering. Je weet natuurlijk nooit; het zou een verrassing zijn moest hij verliezen, maar je weet het naturlijk echt nooit volledig zeker op een kampioenschap in zware omstandigheden."

Gaan jullie de hele olympische marathon van start tot finish bekijken?
Thomas De Bock: "Ik zou willen maar de race start om middernacht Belgische tijd. Misschien bekijk ik de start en dan zie ik wel hoe het verder gaat. Ik kan de race immers niet volledig bekijken door werkverplichtingen daags nadien."
Astrid Verhoeven: "Beide wedstrijden (mannen en vrouwen) zijn telkens om middernacht Belgische tijd. Maar ik zie mezelf wel opstaan 's nachts om het einde van de wedstrijd te bekijken."

Dank voor jullie tijd en ik wens jullie nog veel loopplezier in jullie verdere marathoncarrière!

(Skwadra by Tagtik/Picture: NN Running Team)

Ook dit kan u interesseren