Tagtik

Weldra stadstol betalen in Brussel?

Maandagavond kwamen vertegenwoordigers van 10 verschillende Brusselse partijen in de Beursschouwburg hun standpunten over luchtkwaliteit delen. Een panel van burgerexperts legde de politici duchtig op de rooster.

Brussels parlementslid Emmanuel De Bock van Défi kwam met een opmerkelijk plan op de proppen. Hij ijvert er immers voor om iedereen die de stad in wil met een voertuig, stadstol te laten betalen. Dat is voor De Bock een goed alternatief voor de slimme kilometerheffing, dat te veel tegenkantingen blijft oproepen. Hij wil eveneens het openbaar vervoer volledig gratis maken. Défi ziet een ingenieuze wisselwerking tussen beide ideeën. "Je kan niet meteen alles gratis maken voor iedereen, maar als de middelen uit de stadstol het toelaten kan je het openbaar vervoer bijvoorbeeld gratis maken voor Brusselaars en duurder voor niet-Brusselaars. Dat zou meteen een stimulans zijn voor pendelaars om in Brussel te komen wonen", vertelt De Bock.

SP.A, de PS en Groen-Ecolo zijn voorstander van de stadstol. CD&V, Open VLD en de PVDA zijn geen fan van het voorstel. Opvallend was de afwezigheid van Brussels minister van Levenskwaliteit en Leefmilieu Céline Fremault (cdH).

(Skwadra by Tagtik/Source: Bruzz/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren