Tagtik

Nog nooit zoveel jongeren voor alcoholmisbruik naar ziekenhuis

In 2017 moesten maar liefst 2.334 jongeren tussen 12 en 17 jaar binnengebracht worden op de spoedafdeling van het ziekenhuis door overmatig gebruik van alcohol. Dat cijfer was de afgelopen tien jaar nooit hoger. Ook in de oudere leeftijdscategorie van 18- tot 29-jarigen werd in 2017 spijtig genoeg een record gehaald. Dat blijkt uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap (IMA).

Op amper een jaar tijd steeg het aantal jongeren met alcoholintoxicatie met maar liefst acht procent. Bij de personen van 18 tot 29 jaar steeg dit met twee procent.

"Alcoholmisbruik op jonge leeftijd is allerminst onschuldig. Wie dronken is, riskeert niet alleen dingen te doen waar hij de volgende dag spijt van heeft. Het kan leiden tot hersenschade, met zwakkere studieresultaten en minder kansen op de arbeidsmarkt als gevolg. Wie vroeg begint te drinken, gaat later ook meer alcohol gebruiken", geeft CM-voorzitter Luc Van Gorp meer uitleg bij de alarmerende cijfers in Het Laatste Nieuws.

Van Gorp ijvert er dan ook voor om de leeftijdsgrens voor de consumptie van alcoholische dranken als bier, wijn en schuimwijn op te trekken van 16 naar 18 jaar tijd. In 22 van de 28 EU-landen ligt de leeftijdsgrens al op 18 jaar.

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Laatste Nieuws/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren