Tagtik

Massale fraude met EU-subsidies in Bulgarije

Een groep Bulgaarse journalisten heeft een miljoenenfraude met EU-subsidies aan het licht gebracht. Via een bouwbedrijf werden miljoenen euro's die afkomstig waren van subsidies van de Europese Unie verduisterd.

De massale fraude vond plaats bij GP Groep, een van de grootste bouwbedrijven in Bulgarije. Via informanten kwamen verschillende journalisten bij hun onderzoek te weten dat het bewuste bedrijf alle bewijzen naar een schaduwboekhouding ging verbranden op een open veld nabij het stadje Radomir. De onderzoeksjournalisten sprongen hun wagen in en haastten zich naar de plek. Daar werden ze echter tegengehouden en op de grond gewerkt door politie-agenten in kogelvrije vesten die de verbranding beschermden.

Een week voor deze verdachte verbranding waren de verenigde onderzoeksjournalisten begonnen met de publicatie van het eerste deel van hun bevindingen. Het onderzoek werd bekend onder de naam #GPGate.

"We vonden bewijs voor wat we allemaal al jaren vermoedden: dat de Bulgaarse maffia, oligarchen, ambtenaren en politici EU-subsidies gebruiken om rijker te worden," getuigt Journalist Dimitar Stoyanov niet zonder gevaar bij NOS.

Deze subsidies van de EU zijn echter bedoeld voor de ontwikkeling van Bulgarije op vlak van o.a. infrastructuur, landbouw, onderwijs en werkgelegenheid. De journalisten ontdekten dat tientallen miljoenen euro's zijn weggesluisd bij EU-gefinancierde, en vooral infrastructurele, projecten. De onderzoeksjournalisten van Bivol, zoals de verenigde onderzoeksjournalisten zich noemen, vonden bewijs voor gemanipuleerde begrotingen en voor het omkopen van ambtenaren en politici.

Journalist Dimitar Stoyanov legt bij de Nederlandse NOS uit hoe deze fraude praktisch in zijn werk ging. "Je krijgt 5 miljoen voor een bouwproject dat eigenlijk maar drie miljoen hoeft te kosten. Vervolgens bouw je het voor maar 2,5 miljoen door goedkope materialen te gebruiken en personeel minder te betalen. De resterende 2,5 miljoen wordt onderling verdeeld. Dat kunnen zijn: de burgemeester, aannemers, ambtenaren, zelfs leden van de evaluatiecommissie van zo'n project."

(Skwadra by Tagtik/Source: NOS - BBC/Illustration picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren