Tagtik

Manneken Pis staat stil bij internationale dag tegen geweld op vrouwen

Vandaag heeft Mannenken Pis in Brussel een nieuw kostuum aangetrokken ter ere van "Orange the world", de jaarlijkse campagne van de Verenigde Naties op de internationale dag tegen geweld op vrouwen. Het kostuum is een creatie van styliste Gioia Seghers. Je kan het kostuum nog bewonderen tot 18 uur vanavond.

De initiatiefnemers hielden een pleidooi voor een Europese strategie die een einde moet maken aan alle vormen van mannelijk geweld. Ook vroegen ze de ratificatie en de implementatie van het Verdrag van Istanboel.

In België zijn er sinds begin dit jaar al 33 vrouwen gestorven door geweld. Dat meldt Isabelle Kempeneers, vice-voorzitster van de Raad van Franstalige Vrouwen in België. Dit cijfer ligt acht keer hoger dan in Frankrijk. Bovendien worden er in ons land elke dag acht klachten wegens verkrachting ingediend.

De Raad eist dan ook dat de conventie van Istanboel geïmplementeerd moet worden. De conventie bevat verschillende aanbevelingen en verplichtingen die de Europese lidstaten moeten respecteren. België moet een rapport indienen over hoe het de aanbevelingen in de praktijk omzet en ook de verenigingen op het terrein mogen een alternatief rapport overmaken. "Maar liefst tachtig procent van deze aanbevelingen worden niet gevolgd door België.", besluit Kempeneers. (Skwadra by Tagtik/Source: Metrotime/Illustration Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren