Tagtik

Hongersnood Jemen: 85.000 kindslachtoffers op 3 jaar

Naar schatting 85.000 kinderen jonger dan 5 jaar zijn de afgelopen drie jaar in de west-Aziatische republiek Jemen gestorven door honger. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie Save the Children op basis van gegevens van de Verenigde Naties.

In Jemen woedt al drie jaar lang een oorlog, en dat heeft grote gevolgen voor het dagelijkse leven. "Voor elk kind dat sterft door een bom of kogel, sterven er twaalf van de honger. Dit is nochtans te voorkomen", maakt Tamer Kirolos, directeur van Save the Children, zich kwaad.

"Kinderen die op deze manier sterven, lijden enorm. Hun vitale organen functioneren steeds langzamer en geven er uiteindelijk de brui aan. Hun immuunsysteem is zo verzwakt dat ze erg vatbaar zijn voor infecties. Sommigen zelfs te zwak om te huilen. Ouders zien hun kinderen wegkwijnen. En ze kunnen enkel machteloos toekijken", geeft Kirolos meer uitleg.

Door de oorlog die er woedt, kunnen voedsel en hulpgoederen amper bij de getroffen burgers gebracht worden. Dit helpt de massale ondervoeding in de hand. Gelukkig kan Save the Children toch nog enkele kinderen redden van deze gruwel. "Sinds het begin van de crisis hebben we voedsel verstrekt aan 140.000 kinderen en meer dan 78.000 kinderen behandeld tegen ondervoeding", bericht de organisatie.

Dinsdag bereikte ons het hoopgevende nieuws dat Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten voor 500 miljoen dollar voedselhulp beloofd hebben aan de bevolking van Jemen.

(Skwadra by Tagtik/Source: United Nations - Save the Children - VRT NWS/Illustration picture: Save the Children)

Ook dit kan u interesseren