Tagtik

De Croo weigert uittredingsvergoeding: "Zou schoonheidsvlek op mijn politiek gelaat zijn"

Herman De Croo is het langst dienende parlementslid van ons land. Met maar liefst 51 jaar op zijn actief, heeft hij dus recht op het wettelijk maximum van 48 maanden uittredingsvergoeding, ofwel 376.000 euro. De Croo heeft echter besloten om deze uittredingsvergoeding niet te aanvaarden. "Ik ben fier zo lang in het parlement te hebben mogen zitten. Men heeft mij op allerlei plaatsen willen parkeren, maar ik ben de schaarse uitzondering die al meer dan 45 jaar in het parlement zit. Ik heb alles gekregen wat de politiek je kan geven, en ik heb de politiek alles gegeven wat je kan geven. Maar ik heb vandaag beslist dat ik die vergoeding niet ga opnemen. Ik ga dat geld dat mij theoretisch verschuldigd is, laten staan voor de anderen. Ik ga dat niet opnemen", verraste De Croo afgelopen week in Terzake.

"Ik krijg een pensioen als ik stop, ik zal dus niet om den brode moeten gaan bedelen. Ik heb daar zoals iedereen 51 jaar lang voor betaald, dus denk ik dat ik daar recht op heb", verklaart hij zijn beslissing.

Deze keuze van De Croo is opvallend aangezien zijn collega's Pieter De Crem en Jo Vandeurzen besloten om hun uittredingsvergoeding wel op te nemen. Daar kwam al veel kritiek op. "Ik wil dit leven niet verlaten met de wroeging dat ik meer heb gekregen dan ik verdiende te krijgen", reageert De Crop. "Ik heb al zoveel voldoening gekregen van de burgers, van wat ik heb mogen doen als voorzitter, als minister, als Kamerlid… Dat is bijna voldoende voor mij. Waarom moet ik dan nog die uittredingsvergoeding krijgen? Het zou dan ook een schoonheidsvlek op mijn politiek gelaat zijn als ik zou zeggen: ‘Ik ga nu nog die enkele honderdduizenden euro’s meenemen’."

(Skwadra by Tagtik/Source: Terzake/Illustration picture: Belga

Ook dit kan u interesseren