Tagtik

Agenten hebben zelf schrik van stroomstootwapen

Er zijn al veel debatten gevoerd over het gebruik van een stroomstootwapen in ons land. Uit een interne nota van de Nederlandse politie blijkt nu dat de agenten zelf soms schrik hebben van de taser. “Het gebruik ervan kan in sommige situaties leiden tot ernstige gevolgen, vooral dan bij kwetsbare personen.”

Vier teams die sinds 2017 een proefproject houden met de taser hebben de nota ontvangen. Het blijkt gevaarlijk om de taser direct op het lichaam te plaatsen, deze methode mag dan ook niet meer gebruikt worden. Nog uit de nota blijkt dat agenten de zogenaamde stunmodus alleen mogen gebruiken in levensbedreigende situaties en niet langer dan 15 seconden. Vorige week kondigde de politie nog aan dat het gebruik van het stroomstootwapen nog als relatief veilig omschreef. 

Bij de vakbonden van de Belgische politie valt te horen dat ze geen voorstander zijn van het gebruik van een taser, net omdat het risico op ernstige gevolgen bij bijvoorbeeld hartpatiënten zeer hoog ligt. Op dit moment ontbreekt het ook aan een wettelijk kader rond het gebruik van een taser. (Skwadra by Tagtik/Source: Belga/Illustration Picture: Belga) 

Ook dit kan u interesseren