Tagtik

Voor Sanne Cant mag het langer duren

Volg hier alles over het veldrijden

Video: bekijk hier de samenvatting van de Wereldbekercross bij de dames in Tabor

Dossier: de meest bijzondere hindernissen uit het veldrijden

"Tijdens de wedstrijden voor vrouwen elite en voor de wedstrijden waar de vrouwen elite en de vrouwen jonger dan 23 jaar samen rijden, moet de wedstrijdduur tussen de 40 en 50 minuten zijn", zo vermeldt het UCI-reglement voor het veldrijden.

Wereldkampioene Sanne Cant betreurde afgelopen weekend dat de wedstrijden voor de dames eerder de 40 minuten dan de 50 minuten benaderen.

"Het reglement is tussen de 40 en 50 minuten. Vandaag rijden we 39 minuten en halen we het reglement zelfs niet. Met een extra ronde zou dat gelukt zijn", zo vertelde Cant bij Sporza na de Flandriencross van zondag in Hamme.

Zij geeft toe dat het voor de organisatoren niet altijd makkelijk is om de juiste duur voor hun cross te vinden: "Het waren rondjes van 7 à 8 minuten, dan denk ik dat er makkelijk een ronde bij kan. Als we ronden draaien van 10 minuten, snap ik wel dat het moeilijk tellen is. Maar dit kan toch niet zo heel moeilijk zijn, denk ik."

"Ik vind dat we de 50 minuten moeten benaderen in plaats van altijd rond die 40 minuten te blijven zwemmen", zo besluit de wereldkampioene nog.

Een blik op de uitslagen van de voorbije weken leert dat de organisatoren het vaak bij het rechte eind hebben: Kim Van de Steene won de Koppenbergcross  in 47'24", Sanne Cant won in Niel in 43'32", Arzuffi in Gavere in 45'25".

Cant heeft wel een punt: bij de eerdere Wereldbekercross in Bern won Marianne Vos in amper 41 minuten. In Tabor won Lucinda Brand in 40'19". De Flandriencross haalde de reglementaire duur zondag niet: Annemarie Worst moest maar 39'06" rijden om de zege te pakken.

(DrK/Source: Sporza/Picture: Photo News)

Volgende cross die LIVE te bekijken is op Proximus TV: de Wereldbekercross in Koksijde op zondag 25 november (de streaming vind je hier).

Wil je de helden van de cross gratis en in levenden lijve aan het werk zien? Win een vip-package of vijf duo-tickets voor de Scheldecross van Antwerpen op 15 december. Waag hier je kans!

Ook dit kan u interesseren