Tagtik

Scheldeprijs: Schoten, de Champs Elysées van de sprint

De Grote Scheldeprijs, de oudste Vlaamse wedstrijd op de wielerkalender, is een koers die traditioneel is voorbehouden voor de sprinters. De Churchillaan in Schoten, waar de aankomstlijn is getrokken, is een van de legendarische plekken voor de snelle benen uit het peloton. Al is het wedstrijdverloop niet altijd even legendarisch...
 
De laatste Vlaamse klassieker van het seizoen is ook de oudste, want de eerste Scheldeprijs werd gereden in 1907, 7 jaar voor de eerste Ronde van Vlaanderen. Sinds enkele jaren krijgt de wedstrijd een plaats op de kalender op de woensdag tussen Vlaanderens Mooiste en Parijs-Roubaix: Schoten vormt dan ook de overgang naar het tweede deel van het klassieke seizoen.
 
De Scheldeprijs wordt gereden rond dé Scheldestad, Antwerpen, met een traditionele aankomst in Schoten, een van de gemeenten ten noordwesten van de metropool. Het vlakke parcours van deze semi-klassieker kent geen noemenswaardige moeilijkheden, op enkele kasseistroken na.
 
Dat verklaart waarom de semi-klassieker de grote interesse wegdraagt van sprinters die een grote wedstrijd aan hun palmares willen toevoegen. De zege wordt vaak beslecht in een massaspurt en dus wordt de Scheldeprijs wel eens beschouwd als het wereldkampioenschap van de sprinters, waar een zege bijna evenveel prestige oplevert als winst op de Champs Elysées aan het einde van de Tour.
 
De Churchillaan heeft weliswaar weinig waarmee ze aanspraak kan maken op een vergelijking met de chique Parijse laan, maar de lijst van sprinters die de handen in Schoten in de lucht mochten steken, is zeker zo roemrijk als de lijst van winnaars van de slotrit van de Tour op een van de mooiste lanen ter wereld.
 
Bekijk maar de erelijst van de Scheldeprijs: daarop prijken de namen van de koningen van de laatste rechte lijn zoals Caleb Ewan (de laatste winnaar), Fabio Jakobsen (2018 en 2019), Alexander KristoffTyler Farrar, Mark Cavendish (3 zeges), Tom Boonen (2 overwinningen), Mario Cipollini (2 keer de snelste), Alessandro PetacchiWilfried NelissenRobbie McEwen, Erik Zabel, Jeroen Blijlevens, Jean-Paul Van Poppel (2 zeges), Erik ZabelFreddy MaertensWalter Godefroot of Rik Van Looy (twee overwinningen). Alleen maar schoon volk dus...
 
Ook minder gekende, maar eveneens snelle mannen als Ludovic Capelle, Endrio Leoni (twee keer) of pistier Etienne De Wilde prijken op de lijst van winnaars.
 
De grote specialist van de Scheldeprijs is echter de Duitser Marcel Kittel, met vijf zeges in zes deelnames. Tussen 2012 en 2017 was hij de heerser in deze wedstrijd en bleef hij telkens snelle mannen als Mark Cavendish, Andre GreipelNacer Bouhanni of Elia Viviani voor.
 
Uiteraard kunnen de snelle mannen van het peloton altijd verrast worden door een scenario zoals we dat in Gent-Wevelgem hebben gezien, al nodigt het profiel van de Scheldeprijs minder uit tot een grote aanval van ver voor de finale van de wedstrijd.
 
De laatste Belgische winnaar was Tom Boonen in 2006. De Belgische wielerliefhebbers wachten dus al 15 jaar op een opvolger. Kunnen Tim Merlier of Wout van Aert dit jaar zorgen voor een 77e Belgische zege?
 
(Fausto by Tagtik/Picture : twitter @ Scheldeprijs)

De Scheldeprijs is woensdag 7 april live te volgen bij Sporza op één, vanaf 15 uur.
 
Video: 2017Marcel Kittel pakt zijn vijfde overwinning

Dit artikel van Tagtik verscheen voor het eerst op de website van onze klant Proximus Pickx, rubriek cycling.

Ook dit kan u interesseren