Tagtik

“Belgen deden alsof alleen Van Aert wereldkampioen kon worden”

Het Belgische wielerteam werkte zich de hele dag in het zweet voor kopman Wout van Aert, maar die kon niet mee toen er versneld werd door de latere wereldkampioen Julian Alaphilippe. Wielericoon Johan Museeuw, zelf wereldkampioen in 1996 in Lugano, stelt zich alvast vragen bij de tactiek van bondscoach Sven Vanthourenhout.

'De Leeuw van Vlaanderen' vindt dat de de Belgen de koers veel te vroeg in handen hebben genomen. “In een wereldkampioenschap is het bijna altijd het laatste uur dat bepalend blijkt te zijn en dat was ook nu weer het geval”, analyseert Museeuw bij La Libre. “Op 25km van de finish waren we in de minderheid toen de Italianen en Fransen nog met drie renners mee waren. Het leek wel alsof onze renners reden met het idee dat alleen Wout Van Aert wereldkampioen kon worden. We waren niet slim genoeg. Je moet weten hoe je moet bluffen en niet te vroeg er volledig voor gaan. Door de Belgische druk werden renners als Caleb Ewan al snel uitgeschakeld, maar het was uiteindelijk Frankrijk dat ervan profiteerde. Misschien kwam het door de menigte en de sfeer dat de Belgen het bijna té goed wilden doen.”

Zelfs als de Belgen de perfecte wedstrijd hadden gereden, dan nog weet ik niet zeker of Van Aert de wapens had om te winnen, stelt Museeuw verder nog.

(Skwadra by Tagtik/Source: La Libre/Illustration picture: Instagram Wout van Aert)

Ook dit kan u interesseren