Tagtik

La Doyenne, waar al 35 jaar geen wereldkampioen meer kon winnen

De vloek van de wereldkampioen lijkt niet te gelden voor Julian Alaphilippe, want woensdag won hij de Waalse Pijl. Maar kan hij de eerste winnaar van Luik-Bastenaken-Luik in de regenboogtrui worden sinds 1987? Daarvoor moet hij enkele statistieken ontkrachten en bijgeloof naast zich leggen...
 

Sportlui behoren tot het soort mensen die het grootste geloof hechten aan rituelen. De boksring instappen met eerst de rechtervoet, een kruisteken maken bij het betreden van het veld, de bal 7 keer laten botsen voor de service, 100 keer de onderbroek dragen die men droeg op de dag van een grote overwinning, het rugnummer 13 omdraaien bij het opspelden: er zijn tal van voorbeelden van bijgeloof uit de sportwereld waarmee sporters het ongeluk willen afweren en Dame Fortuna aan hun kant proberen te krijgen.

Rituelen en talismannen

Het wielerpeloton vormt uiteraard geen uitzondering op de dictatuur van kleine rituelen die voor de renners als een talisman fungeren. Een geliefd rugnummer (zoals de 41 van Louison Bobet), een foto van vrouw of kinderen op het kader (Mickael Chérel), een medaillon rond de nek (Pierre Rolland), bij de eersten aan de startlijst staan om het ongeluk af te weren (Yaroslav Popovych), het weigeren om het nummer 13 te dragen... Het zijn maar enkele voorbeelden. Een hoefijzer meenemen als geluksbrenger is nog een brug te ver, maar renners nemen hun toevlucht tot tal van ritueeltjes.

In de geesten van de renners is het bijgeloof zeker niet verdwenen. Zo is er de 'vloek van de wereldkampioen' sinds wijlen Jean-Pierre Monseré in 1971 tijdens een wedstrijd overleed toen hij de regenboogtrui droeg.


Een gegeerde trui die ongeluk brengt

Brengt de regenboogtrui echt ongeluk? Het is de vaste overtuiging van tal van wielrenners. Stierf Isaac Gálvez niet in die trui tijdens de Zesdaagse van Gent? Leek Freddy Maertens geen meter meer vooruit te kunnen na zijn wereldtitel in 1981? Kende Stephen Roche geen rampseizoen nadat hij in 1987 de Giro, de Tour en het WK won? Moest Fransman Luc Leblanc niet drie keer van ploeg veranderen nadat hij wereldkampioen werd? En wat valt er dan te zeggen van Laurent Brochard die als wereldkampioen verwikkeld raakte in de Festina-affaire in 1998? Of Paolo Bettini die zijn broer verloor in een auto-ongeval, een tiental dagen na zijn WK-winst in 2006? Of Alessandro Ballan die getroffen werd door het cytomegalovirus, toen hij pas de regenboogtrui had veroverd?

Een titel die zwaar doorweegt

Julian Alaphilippe presteerde sinds zijn wereldtitel onder zijn niveau. Wellicht is hij iemand die weinig geloof hecht aan het bijgeloof. Toch kende hij heel wat pech sinds hij zijn wereldtitel pakte op 27 september 2020: hij werd gedeklasseerd in Luik-Bastenaken-Luik (waar hij ook nog te snel zijn handen in de lucht stak) en viel weg uit de finale van de Ronde van Vlaanderen toen hij een motor niet meer kon ontwijken en viel. In 2021 presteerde hij matig in de Omloop Het Nieuwsblad (57e), Milan-San Remo (16e), Dwars door Vlaanderen (22e), de Ronde van Vlaanderen (42e) en in de Amstel Gold Race (6e). Hij gaf wel present in de Strade Bianche (2e achter Van der Poel) en won een rit in de Tirreno 2021, nadat hij ook wel de Brabantse Pijl 2020 had gewonnen.

Woensdag won hij op overtuigende wijze op de Muur van Hoei, een mogelijk bewijs dat de vloek van de wereldkampioen niet van toepassing is op de speelse Alaphilippe.

Naar een legendarische dubbel?

Pakt Alaphilippe zondag ook de winst in Luik-Bastenaken-Luik, een wedstrijd die niet meer werd gewonnen door de regerende wereldkampioen sinds Moreno Argentin in 1987?

Vorig jaar was hij er al dichtbij: hij stak zijn handen te vroeg in de lucht, werd gepasseerd door Primoz Roglic en werd uiteindelijk ook gedeklasseerd wegens onregelmatig sprinten, een week nadat hij wereldkampioen was geworden. Wint hij zondag, dan doet hij even goed als Ferdi Kubler (1952), Rik Van Looy (1961), Eddy Merckx (1972) en Moreno Argentin (1987).

Alaphilippe kan ook de achtste renner worden die de dubbel Waalse Pijl/La Doyenne weet te winnen, na de Zwitser Ferdi Kübler (1951, 1952), de Belgen Stan Ockers (1955), Eddy Merckx (1972) en Philippe Gilbert (2011), de Italianen Moreno Argentin (1991) en Davide Rebellin (2004), en de Spanjaard Alejandro Valverde (2006, 2015, 2017).

 

(DC/Picture : Twitter)

Luik-Bastenaken-Luik is zondag 25 april live te volgen bij Sporza op één vanaf 13.30 uur. Op de Franstalige RTBF beginnen de programma's over La Doyenne al vanaf 11 uur op Tipik.

Video : samenvatting van LBL 2020

 

Dit artikel van Tagtik verscheen voor het eerst op de website van onze klant Proximus Pickx, rubriek cycling.

Ook dit kan u interesseren