Tagtik

"Koers op tv mag korter zijn"

De voetbalcompetities trekken zich in tal van Europese landen opnieuw op gang en ook het wielrennen mag uitkijken naar nieuwe wedstrijden nadat het heel lang stillag door de coronacrisis.

De wielerliefhebbers werden op televisie zoetgehouden door virtuele wedstrijden, maar ook als de wielrenners opnieuw in het echt gaan koersen, zal het wielrennen er (op middel- of lange termijn toch) op televisie wellicht anders gaan uitzien.

"Het tv-publiek voor wielrennen wordt langzaam ouder. De concentratiespanne bij de jeugd is korter dan vroeger, gevolg van het grotere aanbod en het grotere aantal schermen. Daar moeten we rekening mee houden", zo vertelt Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics bij Het Laatste Nieuws.

"Ik zeg niet dat elke sportuitzending plots maar een uur meer mag duren, wel dat de laatste uren normaal aantrekkelijker zijn dan de eerste. Hoe vertaal je dat naar tv? Herkenbaarheid, herhaling, een duidelijk afgelijnd product: dat is de basis van een succesvol format", zo gaat de ex-basketballer verder. "Mensen zijn gewoontedieren. De cross is een voorbeeld. Af en toe moeten langere uitzendingen, op topmomenten, bij uitzondering wel kunnen. Zoals de grand slams in het tennis of een Ronde van Vlaanderen."

Met kortere wedstrijden (zoals Dwars door Vlaanderen) of delen van een wedstrijd over een plaatselijk parcours (Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs) heeft Flanders Classics deze evolutie al ingezet. Al wil het daarbij toch niet te snel gaan: "Sport op tv gaat veranderen, dat staat vast, maar we moeten dat niet forceren: laat het een geleidelijk proces zijn", zo besluit Van Den Spiegel.

(Fausto by Tagtik/Source: HLN/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren