Tagtik

'De Sagan van Afrika' zondag in Parijs-Roubaix

Joseph Areruya zal zondag geschiedenis schrijven in Parijs-Roubaix. Hij is immers de eerste zwarte Afrikaan die de klassieker Parijs-Roubaix zal rijden.

De 23-jarige Rwandees is een absolute sportsensatie in Afrika en hoopt dan ook om zondag in de Hel van het Noorden te schitteren. Areruya droomt ervan om de gevreesde kasseien te overleven en de Vélodrome in Roubaix te bereiken.

Vijfvoudig Tour-winnaar Bernard Hinault gelooft alvast in de 23-jarige Rwandees. "Areruya is de Peter Sagan van Afrika. Fysiek is hij indrukwekkend."

De Rwandees bewees zijn kunde dan ook al meermaals. Vorig jaar werd Areruya nog verkozen tot Afrikaans wielrenner van het jaar. Twee jaar geleden won hij de ronde van Rwanda en zegevierde hij zelfs in een etappe van de Giro voor beloften. Vorig jaar won hij dan weer La Tropicale Amissa Bongo in Gabon.

Toch staat Joseph Areruya zondag niet alleen met een sportief doel aan de start. Hij wordt zondag de eerste Rwandees aan de start van Parijs-Roubaix, maar bewijst zo ook eer aan de herdenking van de Rwandese genocide, 25 jaar geleden. De wielersport verenigt immers de Hutu's en de Tutsi's in Rwanda. "Ze staan zij aan zij te supporteren voor de Rwandese renners tijdens de Ronde van Rwanda. Wielrennen helpt mensen in Rwanda om samen te leven", zegt Rwandees ex-renner Nathan Byukusenge.

Duimen we zondag samen voor deze underdog?

(Skwadra by Tagtik/Picture: Kigali Today)

Ook dit kan u interesseren