Tagtik

100 jaar Ronde van Catalonië, slechts 3 Belgische winnaars

De Volta a Catalunya zag het levenslicht in 1911 en is na de Ronde van Frankrijk (1903), de Ronde van België (1908) en de Ronde van Italië (1909) de op drie na oudste rittenkoers ter wereld. Het is de ideale voorbereiding op de Ardense klassiekers of een specifieke oefenronde richting de grote rondes. De rittenwedstrijd die zich een weg baant door de Pyreneeën, met een uitstapje naar Andorra, is een veeleisende beproeving van een week, met een lastig rittenprofiel.

In 2020 werd de Ronde van Catalonië niet gereden door de pandemie met het coronavirus (de eerste annulatie sinds de Spaanse burgeroorlog) en daardoor is de editie van 22 tot 28 maart de 100e editie. De organisatoren kozen ervoor om het parcours van 2020 te behouden: een parcours dat de grote ronderenners aantrekt en garant staat voor spektakel.

Een indrukwekkend deelnemersveld

Vanaf de jaren 1970 trekken immers de beste klimmers en ronderenners naar de Volta a Catalunya: zij vinden er een perfecte ronde om hun klimbenen te testen en sinds kort ook hun tijdritcapaciteiten. Dit jaar staan Richard Carapaz, Chris Froome, Nairo Quintana, Adam en Simon Yates, Gerraint Thomas, Richie Porte, Alejandro Valverde, Steven Kruisjwijk, George Benett, Marc Soler, Enric Mas, Esteban Chaves of Wilco Kelderman op de startlijst, samen met een indrukwekkende lijst van beloften zoals de Portugees Joao Almeida, de Australiër Jai Hindley, tweede van de Giro 2020, de Fransman Clément Champoussin of de Duitser Lennard Kamna, revelatie in de bergen in de laatste Ronde van Frankrijk.

100 jaar, 3 Belgen

In de vorige 99 editie konden nog maar 3 Belgen de eindzege pakken. De Spanjaarden waren 60 keer aan het feest.

Richard Van Genechten in 1958

Richard Van Genechten, zegt die naam u iets? Deze klimmer was niet zomaar een renner die het peloton opvulde in de jaren 1950. In 1954 eindigde hij als derde in het bergklassement van de Tour de France, achter Federico Bahamontes en Louison Bobet. In de rit naar de Mont Ventoux van het jaar erop viel hij ten einde krachten van zijn fiets en moest hij zuurstof toegediend krijgen voor hij naar het ziekenhuis werd gebracht. Het was een voorafbeelding van wat twaalf jaar later Tom Simpson zou overkomen. In 1956 won Van Genechten de Waalse Pijl en werd hij tweede in Gent-Wevelgem en Luik-Bastenaken-Luik. In 1958 werd hij de eerste Belg die de Volta a Catalunya won.

Eddy Merckx in 1968

In september 1968 won Eddy Merckx, toen 23 jaar, twee etappes, waaronder de beslissende tijdrit in het shirt van Faema. Hij won het duel tegen Gimondi en pakte de eindzege in de Ronde van Catalonië met 33 seconden voorsprong op de Italiaan en meer dan 4 minuten op Luis Ocana. Zijn ploegmaats Roger Swerts en Guido Reybrouck wonnen ook elk een rit in een van de mooiste edities van de Volta.

Freddy Maertens in 1977

In 1977 zorgde Freddy Maertens (Flandria), op dat moment de beste sprinter ter wereld, voor een waar exploot, door 5 van de 11 (halve) etappes te winnen, waaronder de proloog en een tijdrit van 26 km. Daarin moest hij 31 seconden terugwinnen op rivaal Johan De Muynck (Brooklyn). Hij pakte er uiteindelijk 55 terug en won voor zijn landgenoot en Joop Zoetemelk. Hetzelfde jaar, in een van zijn beste seizoenen, won hij de Ronde van Spanje (en 13 ritten), de Omloop Het Volk, 4 ritten en het eindklassement van Parijs-Nice, 7 ritten in de Ronde van Italië en 1 rit in de Ronde van Zwitserland.

Uiteraard willen we dit seizoen onze landgenoten in de kop van het peloton zien, maar toch wordt het moeilijk voor een Belg om deze Volta a Catalunya te winnen. Het is letten op renners als Harm Vanhoucke of Thomas De Gendt om succes te boeken.

Twee aankomsten bergop, een tijdrit, en altijd klimmen en dalen

Op maandag 22 maart vertrekken en eindigen de renners in Calella, aan de Costa Brava, voor een rit van 178 kilometers. De dag erna is het al direct menens met een tijdrit rond het meer van Banyoles. De derde rit op woensdag is weggelegd voor de klimmers, met een slotklim naar het skioord Vallter 2000, waar Adam Yates in 2019 won. Donderdag is het opnieuw klimmen geblazen, met een aankomst bergop op de Port Ainé. Voor de traditionele aankomst in Barcelona en de klimmetjes naar Montjuich op zondag krijgen de sprinters nog twee kansen op een overwinning in Manresa en Mataró. De laatste winnaar van de Ronde van Catalonië is de Colombiaan Miguel Angel Lopez (Astana) voor Adam Yates et Egan Bernal: een podium dat aantoont hoe hoog het niveau er kan zijn.

De ritten:

Maandag 22 maart: Calella - Calella
Dinsdag 23 maart: Banyoles - Banyoles, individuele tijdrit
Woensdag 24 maart: Canal Olímpic de Catalunya Castelldefels - Valter 2000
Donderdag 25 maart: Ripoll - Port Ainé
Vrijdag 26 maart: La Pobla de Segur - Manresa
Zaterdag 27 maart: Tarragona - Mataró
Zondag 28 maart: Barcelona - Barcelona

(Fausto by Tagtik/Picture : David Marcu @ Unsplash)

Alle ritten van de 100e Ronde van Catalonië zijn live te volgen op Eurosport 1.

Video : In 1958 won Richard Van Genechten de 38ste editie van de Ronde van Catalonië

 

Video: 1968, Eddy Merckx verplettert de tegenstand

Dit artikel van Tagtik verscheen voor het eerst op de website van onze klant Proximus Pickx, rubriek cycling.

Ook dit kan u interesseren