Tagtik

Paniek in de Pro League

Krijgen we een seizoen 2020-2021 in de Jupiler Pro League met 16, 17 of 18 ploegen? Precies op de dag van de voorstelling van de kalender voor het nieuwe seizoen zorgt een beslissing van het BAS voor complete chaos in 1A en paniek bij de Pro League.

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) gaf Waasland-Beveren immers gelijk: de degradant vroeg de nietigverklaring van de Algemene Vergadering van de Pro League van 15 mei. Daarop werd beslist dat het nieuwe seizoen met 16 zou worden gespeeld, ook al was het seizoen 2019/2020 niet volledig afgewerkt en had Waasland-Beveren geen kans gehad om zich te redden op de laatste speeldag.

"In een lijvige beslissing van maar liefst 117 pagina’s heeft het BAS geoordeeld dat er door de Pro League geen verantwoording, laat staan een redelijke verantwoording, werd gegeven voor het verschil in behandeling tussen 1A en 1B. De competitie in 1A werd stopgezet en W-B werd als degradant aangeduid, 1B werd niet stopgezet om de terugwedstrijd van de promotiefinale te laten spelen", aldus Tom Rombouts, advocaat van Waasland-Beveren, op de website van de club.

"Het BAS gaat nog verder. Het stelt dat het zeker niet uitgesloten was dat W-B zich nog sportief had kunnen redden. Het BAS verwijst hier zelfs voor naar de laatste speeldag van het vorige seizoen. Feitelijk zegt het BAS dus hetzelfde als hetgeen dat ook door het BMA reeds werd gesteld, namelijk dat er in deze beslissing een schijn van discriminatie schuilgaat", zo zegt de advocaat nog. "Het BAS verwijst ook naar de uitspraken in Nederland en Frankrijk die volgens hen wel coherent werden genomen. Als gevolg hiervan heeft het BAS ook de reglementswijziging die door de Hoge Raad van de KBVB werd goedgekeurd, vernietigd."

Volgens de beslissing van het BAS mag Waasland-Beveren niet degraderen. Donderdagmiddag is er een spoedberaad van de Pro League.

Alle scenario's lijken open te liggen: 1A met 16 ploegen (met Beerschot of OHL als nieuwkomer), met 17 ploegen (met Waasland-Beveren) of met 18 (met Waasland-Beveren, Beerschot én OHL). Maar wat moet Westerlo dan denken? De ploeg uit het Kuipke eindigde de competitie in 1B met de meeste punten…

(Fausto by Tagtik/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren