Tagtik

Virologen: Tour met publiek eind augustus wordt onmogelijk

De start van de Tour de France is verplaatst naar 29 augustus. Voor het wielerpeleton en wielerliefhebbers is er dus hoop dat er dit seizoen toch nog wielerwedstrijden plaatsvinden. Volgens virologen is het echter ondenkbaar dat er het komende half jaar ook maar één wielerwedstrijd met publiek plaats zal vinden. 

"Tenzij de Ronde van Frankrijk op een bijna onherkenbare manier wordt georganiseerd, dan zijn er ernstige gezondheidsproblemen bij een start van de Tour in augustus”, zegt Benjamin Cowie, professor epidimiologie aan de Universiteit van Melbourne. 

Een Tour de France mét publiek eind augustus is geen goed plan zeggen alle experts.  "Idereen heeft al beelden gezien van beklimmingen op cols zoals de Izoard of de Tourmalet of ook in Italië, met heel veel supporters. Dat is totaal onmogelijk", zegt Stefano D’Amelio , professor infectieziekten aan de Universiteit van Rome.

Die andere grote wielerwedstrijd, de Giro in Italië, zal vermoedelijk in oktober plaatsvinden. Renners én publiek zullen dan nog steeds grote risico's lopen. "Een tweede golf van besmettingen is erg waarschijnlijk. De hypothese is nu dat die tweede golf, die wel minder zwaar zal zijn, in september of oktober zal komen. Dat valt samen met de Tour en de Giro. Het spijt me.", klinkt het bij D'Amelio.

En wat dan met sportwedstrijden in stadions? De internationale sportwereld zal volgens virologen zeker nog een half jaar stilliggen. "Ik denk dat het heel onwaarschijnlijk is dat we sportevenementen zullen houden in de komende 6 maanden. De grote Australische competities zoals rugby en Aussie rules zijn afgelast voor dit seizoen. Het begint iedereen te dagen dat normaal leven de komende 6 maanden er nog niet in zit.",  zegt Cowie.

"Het overgrote deel van onze bevolking is nog besmetbaar. Het is dus uiterst onwaarschijnlijk dat Australiërs het land de komende 6 maanden mogen verlaten. Laat staan dat ze naar de Tour mogen. Er is bijna geen kans dat dat kan gebeuren.", klinkt het bij Cowie. 

Ook professor Winslow ziet het pessimistisch. "Volgens de voorspellingen hier in de Verenigde Staten gaan we niet op een veilige manier mensen naar sportstadions kunnen laten komen.", besluit hij.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sporza/Illustration Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren