Tagtik

"We gaan nooit alleen gevaccineerden toelaten in café"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil van de corona-experten weten of gevaccineerde mensen iets meer vrijheid kunnen krijgen in ons land. Deze zogenaamde 'vaccinprivileges' zijn nu echter al voer voor hevige discussies, nog voor ze eigenlijk bestaan, maar de minister wil dan ook deskundige uitleg omtrent dit 'heet hangijzer'.

"Terwijl iedereen geduldig op vaccinatie wacht, is het geen goed idee rechten toe te kennen op basis van al dan niet gevaccineerd zijn", stelt Egbert Lachaert, voorzitter van de Vlaamse liberalen, klaar en duidelijk op Twitter. Het idee om enkele versoepelingen door te voeren voor gevaccineerden, vinden ook ook Joachim Coens en Meyrem Almaci, de voorzitters van respectievelijk CD&V en Groen, niet goed.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bestelde een adviesaanvraag bij de corona-experten. VDB wil immers weten of coronaprivileges effectief nuttig zijn. De aanleiding voor de aanvraag is een publicatie van het Amerikaanse centrum voor ziektecontrole in de Verenigde Staten. Daarin wordt geopperd om gevaccineerden met elkaar te laten afspreken, zelfs binnenshuis én zonder mondmasker. En ook contact met niet-gevaccineerden uit één huishouden zou tot de mogelijkheden moeten behoren.

Zover is het echter dus nog niet in België, maar minister Vandenbroucke wil alvast deskundige uitleg van de experten. De corona-experten gaan die pistes allemaal onderzoeken in de komende dagen. Op het kabinet-Vandenbroucke huiveren ze wel van het woord ‘vaccinprivilege’. "We gaan bijvoorbeeld nooit alleen gevaccineerden toelaten in cafés. We willen wel nadenken over wat er kan als er een grote groep mensen gevaccineerd is. Daarnaast willen we ook inzoomen op specifieke groepen. Kan je bijvoorbeeld in woonzorgcentra iets meer toelaten? En kunnen de gevaccineerde 65-plussers hun kleinkinderen weer zien?"

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad - De Morgen - Het Journaal/Picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren