Tagtik

'Vandaag generale repetitie: maandag echte première voor scholen'

Vandaag mag een deel van de kinderen opnieuw naar school. De afgelopen dagen hebben directies en leerkrachten in het hele land tegen de klok gewerkt om die heropening conform de strenge coronamaatregelen te organiseren.

Vermoedelijk wordt het echter nog niet zo druk vandaag op de Vlaamse basisscholen. Uit een bevraging van het departement Onderwijs blijkt dat heel wat scholen deze week aangaven nog niet klaar te zijn voor een heropstart. Ook heel wat ouders houden hun kinderen nog even thuis uit angst. Scholen die vandaag heropenen, doen dat vooral met het zesde leerjaar, een leeftijdscategorie die in staat is om veiligheidsvoorschriften te volgen.

Aan de CLB’s is alvast gevraagd om aan te dringen bij ouders die hun kind thuishouden. Wat betekent dat die ouders een telefoontje zullen krijgen met de vraag waarom ze dat deden. "We kregen de afgelopen week heel wat vragen binnen, maar niet het signaal dat er massaal afwezigheden zullen zijn. Allicht zullen er wel in elke school een aantal zijn. Dan willen we weten waarom en eventueel proberen mensen gerust te stellen", stelt Stefan Grielens, algemeen directeur van het vrije CLB-netwerk, in een reactie bij De Morgen.

Maandag D-day
Maandag volgt echter de echte test. Dan starten ook de meeste andere scholen op, al doen ze dat in vele gevallen niet met alle klassen of op het maximale aantal dagen. En ook al zijn scholen goed voorbereid, er kan toch nog van alles fout lopen.

Noodopvang overspoeld?
Ook de noodopvang blijft voor kopzorgen zorgen. "Scholen verwachten maandag een grote toename", stelt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "We horen van scholen die uit bevraging bij ouders weten dat er maandag 30 tot 40 procent van de kinderen naar de noodopvang zou komen. Het is afwachten hoe dat allemaal verloopt."

De heropstart van het onderwijs zal ouders, directies en leerkrachten vermoedelijk toch nog enkele slapeloze nachten kosten.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren