Tagtik

Van Ranst geeft toe dat hij pers manipuleerde

Viroloog Marc Van Ranst heeft op 22 januari 2019 toegegeven dat hij de pers manipuleert aan het begin van een pandemie. Dat deed hij tijdens een lezing in het Londense Chatham House. Als case gaf hij voorbeelden van zijn manipulatie tijdens de Mexicaanse griep in 2009.

Meer dan een jaar voor er sprake was van Covid-19 in België gaf Van Ranst een spraakmaakende lezing in Londen. Hij gaf er aan tal van geleerden een cursus hoe je angst en paniek kan zaaien, hoe je de pers kan manipuleren en hoe je kan inspelen op politici aan het begin van een pandemie. Aan de hand van concrete voorbeelden, zoals gepubliceerde krantenartikels, toonde de viroloog hoe hij in 2009 angst creëerde bij de Belgische bevolking. 

Onder andere de vermelding van het aantal doden per dag is volgens Van Ranst een belangrijke parameter om angst te creëren. Tijdens de Mexicaanse Griep ging het destijds over 7 doden per dag. "Evenveel als tijdens een gewone griep.", klonk het terwijl het publiek met geleerden eens cynisch moest lachen. 

De video kan u hier bekijken.

(Skwadra by Tagtik/Source: Vimeo)

 

Ook dit kan u interesseren