Tagtik

Unia opent dossier tegen Sporza-journalist na homofobe uitspraken

De onrespectvolle uitspraken van Eddy Demarez aan het adres van de Belgian Cats zijn een overtreding van de code voor sociale integriteit van de VRT. Bij Het Nieuwsblad legt een vakbondsvertegenwoordiger van het ACOD uit welke sancties er getroffen kunnen worden tegen de sportjournalist. Wie de code overschrijdt, kan een sanctie krijgen, gaande van een waarschuwing tot ontslag, maar het is een leidinggevende die bepaalt wat die sanctie daar precies voor is.

Wies Descheemaeker, vertegenwoordiger van het ACOD bij VRT, legt uit dat er een onderscheid te maken is tussen contractuelen en vastbenoemde ambtenaren: "Bij contractuelen zijn er drie sancties: schriftelijke waarschuwing, ontslag en ontslag om dwingende redenen. In dat laatste geval is er geen opzeg", aldus de vakbondsman. "Bij de vastbenoemde ambtenaren zijn er twee sancties: blaam en ontslag van ambtswege. In dat laatste geval is er geen recht op een werkloosheidsvergoeding. Er is wel beroep mogelijk tegen de beslissing."

Intussen heeft het Gelijkekansencentrum een dossier geopend, en bekijkt of er juridische stappen gezet zullen worden. Unia ontving immers al meer dan twintig klachten over de Sporza-journalist. “Het gaat om meldingen van burgers die de uitspraken van Eddy Demarez discriminatoir vinden”, aldus woordvoerder Anne Salmon maandag in Het Nieuwsblad. De discriminatiegronden ‘seksuele geaardheid’, ‘fysieke kenmerken’ en ‘geslacht’ worden aangehaald. “We zullen nu een interne juridische analyse maken van die klachten, en bekijken of er inderdaad sprake is van discriminatie op die gronden. Onze juristen buigen zich over de arbeidswetgeving en de deontologische richtlijnen.”

(Skwadra & Fausto by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren