Tagtik

Stoppen met roken dit jaar?

Mensen die maar af en toe een sigaret opsteken, bijvoorbeeld enkel in het weekend, leven ook vijf jaar minder lang dan niet-rokers. Dat is de bittere conclusie van een nieuw onderzoek bij 40.000 Nederlanders. "Rokers beseffen nog altijd onvoldoende welke schade ze bij zichzelf aanrichten", klinkt het.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland voerde een onderzoek uit dat voor ontnuchterende conclusies zorgt, althans voor rokers. Uit het onderzoek blijkt dat wie enkel soms rookt, bijvoorbeeld op feestjes of in het weekend, ook vijf jaar van zijn leven verliest. Bij het onderzoek werden 40.000 mensen gedurende een periode van tien jaar gevolgd. Daarbij werd onderzocht wie overleed op welke leeftijd en waarom.

De Nederlandse onderzoekers ijveren er daarom voor om nog meer mensen aan te moedigen om te stoppen met roken. Tabakologen treden hen daarin bij. "Stoppen loont en dat op elke leeftijd. Eén op de twee rokers sterft immers aan een tabaksgerelateerde ziekte", zegt Hedwig Boudrez, tabakoloog van het expertisecentrum VRGT in Het Nieuwsblad.

Het is dus nooit te laat om te stoppen met roken. Waarom maakt u er dit jaar niet meteen uw goede voornemen van?

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren