Tagtik

"Stijging besmettingen is wake-upcall"

Voor epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) is de lichte stijging van het aantal besmettingen in België een "wake-upcall": "Het virus is niet weg, het is nog steeds onder ons. En we mogen de zaken niet op hun beloop laten", zo verklaart hij in De Standaard. Bovendien wijst hij erop dat het effect van de vakanties in het buitenland in de huidige cijfers nog niet te zien is.

In de krant probeert de epidemioloog ook een verklaring te geven voor het hoog aantal nieuwe gevallen in Antwerpen in een week tijd: daar kwamen 85 besmettingen bij, vooral bij twintigers en vijftigers. Van Damme hoopt via de contactopsporing meer te weten te komen waar zij hun besmetting hebben opgelopen: zijn de twintigers besmet geraakt in cafés of samenscholingen na het sluitingsuur van 1 uur of hebben zij het virus opgelopen van hun ouders die besmet zijn geraakt op vakantie of op het werk?

Volgens Van Damme zijn een aantal besmettingen in Antwerpen terug te brengen naar de joodse gemeenschap: veel Antwerpse joden gingen snel heen en weer naar Israël om huwelijksfeesten bij te wonen. In Israël stijgt het aantal besmettingen fel en wordt al over een tweede golf gesproken.

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard/Picture: Unsplash)

Fausto

Fausto

Ook dit kan u interesseren