Tagtik

Stelende Brugse grafdelvers eindelijk voor de rechter

Na rellen tussen voetbalclubs Club Brugge en Antwerp aan het Jan Breydelstadion, werd Kevin D. in december 2017 uit Brugge door de politie herkend op camerabeelden. Agenten pakten hem thuis op en speurders doorzochten zijn smartphone. Op die gsm ontdekten ze lugubere beelden.

Hooligan blijkt meer op kerfstok te hebben                                                                                                                                                            Op de gsm van Kevin D., grafdelver bij de stad Brugge, vond de politie tientallen foto's van stoffelijke resten. Als dagtaak graaft hij in opdracht van de stad lijken op waarvan de grafconcessie verlopen is. De Brugse grafdelver lijkt het echter niet zo nauw te nemen met de regels. Zo nam hij verschillende foto's van de beenderen en andere stoffelijke resten en stal hij een gouden tand en een ring en verkocht hij zijn buit vervolgens schaamteloos.

Nazi-sympathie
Hij bekende alles en verklaarde zelfs ook hoe het kwam dat er op zijn smartphone een foto van een schedel met een hakenkruis staat. "Ik heb die schedel opgegraven in een grafkelder tijdens het werk. Ik heb daar inderdaad dat hakenkruis op getekend. Het was speels bedoeld, zeker niet uit overtuiging."

Brugse burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) had de grafdelver al ontslagen voor zijn aandeel in de rellen.

Na deze hetze liet het stadsbestuur in december van vorig jaar een audit uitvoeren naar de werking van de dienst. Ondertussen werden alle grafdelvers, negen in totaal, individueel ondervraagd en op de rooster gelegd. De stad Brugge heeft inmiddels een tweede grafdelver ontslagen die zich heeft bezondigd aan grafschennis. Dat meldt schepen van Personeel Minou Esquenuet (CD&V).

"Aangeleerd door anciens"
"We krijgen geld per skelet dat we opgraven. Die foto's nemen we als bewijs en stuurden we weleens naar elkaar", verklaarde Kevin D. aan de speurders.

"Wij hebben nooit een deontologische code gekregen. Als wij fouten maken, dan is het omdat de anciens het ons zo aangeleerd hebben", probeert een collega zich te verdedigen bij het parket.

Het parket ontdekte echter al gauw dat er zich dubbel zoveel grafdelvers hadden schuldig gemaakt als uit het intern onderzoek bleek. Daarom vervolgt het parket nu vier Brugse grafdelvers voor grafschennis en diefstal. Uit het onderzoek bleek dat ze schaamteloos gouden tanden en ringen stalen uit de graven en doorverkochten.

Viertal riskeert celstraf
De vier mannen staan deze week terecht in de Brugse correctionele rechtbank voor de grafschennis. Drie van hen moeten zich ook verantwoorden voor loondiefstal en heling. Ze riskeren alle vier een celstraf.

"Als eksters plunderen ze alles wat blinkt uit de graven en dat voor een paar honderden euro. Zij hadden niet het minste respect voor de overledenen en moesten zich schamen", schetst de procureur de verwerpelijke feiten. Stad Brugge eist als burgerlijke partij een morele schadevergoeding van 5.000 euro voor de imagoschade die de betrokkenen veroorzaakten. De uitspraak zal vallen in januari.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren