Tagtik

Overlegcomité: wat mogen we verwachten?

De huidige coronacijfers gaan helemaal de verkeerde kant uit en premier Alexander De Croo beslist om snel te schakelen.

Dinsdagavond komt de premier eerst samen met de minister-presidenten van het land, later op de avond komt het kernkabinet samen. Volgens verschillende media komt dan woensdag om 9 uur al het Overlegcomité, de vergadering van alle regeringen van het land, vervroegd samen.

Verwacht wordt dat er verstrengingen komen. Volgens de experten is er een harde lockdown nodig, maar volgens Vlaams minister-president Jambon moet er ook rekening worden gehouden of er daarvoor voldoende draagvlak is bij de bevolking.

Wat mag dan worden verwacht? Gaan de niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels en elektrozaken, opnieuw dicht? En moeten kapperszaken al enkele weken na de heropening al opnieuw de deuren sluiten? Net als in de eerste lockdown zouden ook de niet-essentiële verplaatsingen opnieuw verboden kunnen worden en zouden de scholen de deuren kunnen sluiten.

Dat virologen een flinke verstrenging willen, wil niet zeggen dat de politici meteen zullen overgaan tot een strenge lockdown. Vraag is of we te maken hebben met een lineaire versnelling van het aantal besmettingen of gaat het over een exponentiële stijging die leidt tot een verhoging van het aantal hospitalisaties die de ziekenhuizen niet aankunnen?

(Fausto by Tagtik/Source: De Standaard, De Morgen, VRT NWS/Picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren