Tagtik

Oostenrijks dorp vreest 'Frozen-hype'

Het Oostenrijkse bergdorpje Hallstatt telt maar 800 inwoners, maar toch werd het op amper enkele jaren tijd wereldwijd een toeristische topbestemming. Meer dan 1 miljoen toeristen bezoeken jaarlijks het kleine Oostenrijkse dorpje, en dat zou wel eens een veelvoud kunnen worden door de animatiefilm Frozen II.

'Arendelle uit Frozen lijkt gebaseerd op Hallstatt'
Het gerucht doet immers de ronde dat Hallstatt de inspiratie was voor het koninkrijk Arendelle uit de film Frozen. Burgemeester Alexander Scheutz: "Ik dacht: oh nee, laat het niet waar zijn. Niet nog meer toeristen."

Het gebied werd in 1997 al uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en is sindsdien al een populaire toeristenbestemming. "Een aflevering van een populaire Zuid-Koreaanse soap werd hier opgenomen. Toen kwamen de Koreanen", beschrijft de burgemeester de eerste 'toeristenexplosie'. In 2012 besloten enkele projectontwikkelaars in China om het Oostenrijkse dorpje Hallstatt volledig na te bouwen. Het pittoreske dorpje, gelegen tussen de Hallstättersee en de Dachsteinbergen, kreeg een kopie in de provincie Guangdong. Er werd in China zelfs een kunstmatig meer aangelegd zodat de Chinese versie van het dorpje een exacte kopie zou zijn.

'Eerst Zuid-Koreanen, dan Chinezen'
Als een blok werden honderdduizenden Chinezen verliefd op Hallstatt. Velen wouden dan ook het authentieke dorp in de Oostenrijkse Alpen gaan bezoeken en sindsdien wordt het echte Hallstatt overrompeld door Chineze toeristen. Door prachtige kiekjes op Instagram te plaatsen, trekken ze nog meer Aziatische toeristen naar het piepkleine Oostenrijkse bergdorpje. In 2018 kreeg Hallstatt maar liefst 1 miljoen bezoekers over de vloer. De lokale inwoners en handelaars kunnen deze massa toeristen niet meer aan en trekken dan ook aan de alarmbel.

'Zware overlast door toeristen'
"We willen het aantal busreizen drastisch verminderen", zei burgemeester Alexander Scheutz in een eerder interview met het Duitse Focus. "In het voorjaar van 2020 zullen we een slot-systeem voor bussen invoeren. Dat wil zeggen dat bussen op voorhand een tijdstip moeten reserveren om naar Hallstatt te komen."

De toeristen worden af en aan gereden met bussen, snellen door de piepkleine straten en geven er nog amper geld uit. "De toeristen nemen snel een foto en reizen dan doornaar andere steden", zegt de eigenares van een souvenirswinkeltje. "Ze kopen niets meer maar wurmen zich wel met honderden tegelijk door onze straten. Het is gewoon waanzin.”

Politieke partij tegen toerisme
De bewoners zijn het zo zat, dat ze zelfs een politieke partij op hebben gericht met als belangrijkste punt: de toeristenstroom indammen. Bij lokale verkiezingen haalden ze bijna 30 procent van de stemmen. De oprichters van de partij zijn zo bang voor extra toeristen, dat ze elk interview categorisch afwijzen: "Slechte reclame is ook reclame".

Strenge maatregelen
Burgemeester Scheutz heeft maatregelen aangekondigd. Vanaf mei dit jaar mogen nog maximaal 54 touringcars toeristen afleveren en die moeten minstens 2,5 uur blijven, in de hoop dat de bezoekers ook uit eten gaan en de lokale middenstand spekken. Ook hoopt Scheutz dat Frozen-gerucht overwaait. "Het lijkt hier helemaal niet op Arendelle, toch?", glimlacht hij.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Pixabay)

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Hallstatt #Austria #哈修塔特 #奧地利

Een bericht gedeeld door ♠️Giselle♣️ (@giselleylc) op

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

예술의 나라 오스트리아 . 예술을 사랑한 도시, 예술이 사랑한 도시 비엔나 자연의 전율을 느껴본 할슈타트 . . . #비엔나 #wien #hallstatt #할슈타트

Een bericht gedeeld door 최종민 (@c_j_min8) op

Ook dit kan u interesseren