Tagtik

Onderzoek naar 'show of force' legerhelikopters

Bij het protest dat is uitgebroken na de dood van George Floyd door politiegeweld vorige week, heeft de Amerikaanse Nationale Garde dinsdagnacht in Washington legerhelikopters ingezet. En dat doet bij velen vragen rijzen.

De heli's kwamen laag over de mensen vliegen om ze uiteen te drijven. Deze tactiek van 'show of force' wordt normaal alleen in oorlogssituaties gebruikt, maar nu dus ook in stedelijk gebied tegen de eigen bevolking. Op beelden op de sociale media is te zien dat het logo van het Rode Kruis op de helikopter prijkte.

Volgens een professor van de Southwestern Law School in Los Angeles gaat het hier om een "misbruik van het Rode Kruis-symbool dat volgens de Eerste Conventie van Genève verboden is, zelfs in vredestijd", zo vertelde hij aan The Washington Post.

De helikopters behoorden toe aan de Amerikaanse Nationale Garde. Die zegt een onderzoek te zullen instellen naar het gebruik van de helikopters: die inzetten voor lage vluchten in stedelijke gebieden brengt immers de bemanning, de demonstranten en de heli's zelf in gevaar.

(Fausto by Tagtik/Source: Washington Post via De Morgen/Picture: Koshu Kunii on Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren