Tagtik

'Olympische Spelen worden broeihaard van supervarianten'

Na een jaartje uitstel door de coronapandemie vinden deze zomer normaal gezien de Olympische Zomerspelen plaats in het Japanse Tokio. Experts vrezen echter dat de Spelen misschien opnieuw niet zullen kunnen doorgaan. Als de hoogmis van de internationale sportwereld er toch komt binnen 100 dagen, dan kan dit event wel eens een ware broeihaard van supervarianten worden. De bevolking van Japan lijkt tevens gekant tegen de organisatie gezien de coronapandemie die maar niet onder controle raakt. Zijn de Spelen het gezondheidsrisico waard?

Het aantal coronabesmettingen stijgt opnieuw stevig in Tokio en omgeving. Dat zorgt dan ook voor twijfel omtrent de Olympische Zomerspelen. Na een vergadering met wetenschappers, die een explosieve toename van het aantal besmettingen vrezen, pleit de plaatselijke gouverneur Yuriko Koike voor het instellen van de noodtoestand. Het openbare leven zou in een strenge lockdown verdwijnen. Eerder deze week kantte de gouverneur van Osaka zich al tegen de olympische fakkelloop die volgende week op zijn grondgebied passeert. Van een rustige aanloop naar de start van de Spelen is dan ook geen sprake. Ook de wrevel onder de inwoners van Tokio zwelt aan.

Amper één miljoen van de 126 miljoen inwoners van Japan is al gevaccineerd tegen het coronavirus. De plaatselijke overheid wil voorrang geven aan olympiërs in de vaccinatiestrategie, en dat stoot heel wat Japanners tegen de borst. Daarbij komt ook nog eens het feit dat de bevolking van Tokio vrij oud is. Vormen de Olympische Spelen dan geen te groot risico?

Sommige experten vrezen immers dat de Spelen als een superverspreider kunnen werken. Zelfs zonder internationale toeschouwers zullen vanaf midden juli meer dan 60.000 atleten, coaches, journalisten, officials en technici uit meer dan 200 landen naar Tokio afzakken. En elk land heeft zijn eigen covid-problematiek, met soms specifieke mutaties van het virus. Die 60.000 buitenlanders vormen ook bij hun terugkeer een grote risicofactor.

Slechts 20 procent van de Japanse bevolking ziet de organisatie van de Olympische Spelen zitten, de overige 80 procent ziet de Spelen graag opnieuw uitgesteld of zelfs geschrapt worden. Het IOC, de organisatie en de Japanse regering blijven echter in de pers herhalen dat de Olympische Spelen niet opnieuw uitgesteld zullen worden, daarvoor zijn de sportieve, politieke en financiële belangen te groot. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren