Tagtik

'Niet zeker dat baby Pia medicijn zal krijgen'

Nadat het hele land haar schouders onder een nationale sms-actie zette om geld in te zamelen voor het peperdure medicijn dat het zwaar zieke baby'tje Pia zou kunnen redden, blijkt nu dat het nog niet zeker is dat Pia het medicijn überhaupt zal krijgen.

"Het is nog niet zeker of baby Pia met het peperdure medicijn Zolgensma kan behandeld worden", aldus professor Guy Hans van het UZ Antwerpen in De Zevende Dag. "Op dit moment wachten we op een speciale screeningskit", legt professor Hans uit. "Als die aangekomen is, zal er een bloedafname gebeuren. Dan gaat men bepalen of er geen contra-indicaties zijn voor de gentherapie. We moeten eerst nakijken of er in het bloed van Pia geen antistoffen zitten tegen de drager. Als er antistoffen aanwezig zijn, zou het heel schadelijke gevolgen hebben als we de behandeling zouden opstarten. Dat zou een zware allergische reactie kunnen uitlokken."

Baby Pia lijdt aan de spierziekte SMA. Het medicijn kost maar liefst 1,9 miljoen euro, geld dat ingezameld werd door de vrijgevigheid van de hele bevolking, die zich algauw 'Team Pia' liet noemen.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren