Tagtik

“Het zou na de winter van 2023 rustiger kunnen worden”

Wanneer zal deze coronapandemie op haar einde lopen? En wat dan? Het zijn vragen die heel wat Vlamingen al even bezighouden. Ook viroloog Steven Van Gucht heeft geen glazen bol en kan er dus geen pasklaar antwoord op geven.

De prognose van Steven Van Gucht luidt als volgt: “Pas als we de volgende winter zonder te grote kleerscheuren gepasseerd zijn, kunnen we daar een beter zicht op hebben”, zegt Van Gucht zaterdag in Het Nieuwsblad. Het zou na de winter van 2023 rustiger kunnen worden, maar ook dat is niet ideaal: “Want het kan zijn dat de immuniteit dan wat zakt, omdat het virus de kans niet kreeg om te circuleren. En dus kan het zijn dat we in de winter van 2024 opnieuw een grotere golf krijgen. Vandaar ook het nut van de coronabarometer, dat is een extra wapen voor die nieuwe golven”, onderstreept de Sciensano-expert, die vermoedt dat we binnen enkele maanden of jaren van een pandemie naar een endemie zullen overgaan. Bij een endemie komt een besmettelijke ziekte continu voor zonder dat de ziekte zich verder verspreidt.

'Het wordt een gewone verkoudheid'
Van Gucht is optimistisch over wat er na omikron zal volgen. “Veel mensen zullen besmet worden, wat we moeten proberen te vertragen, maar ik denk niet dat we de maximumcapaciteit zullen bereiken. Maar mijn buikgevoel zegt me dat we daarna een rustigere periode tegemoet gaan.” Van Gucht is ervan overtuigd dat dit uiteindelijk een gewone verkoudheid zal worden. Alleen is de vraag of dat binnen 3, 10 of 15 jaar zal zijn ...

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren