Tagtik

Klasgenootjes besmetten elkaar maar zelden

Wekenlang waren de scholen gesloten in ons land, stapsgewijs konden leerlingen vervolgens opnieuw naar school, zij het maar enkele dagen per week. Dit alles om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar wist u dat met covid-19 besmette leerlingen maar uiterst zelden klasgenoten aansteken?

Het was een bijzonder vreemd tweede semester. Na de heropening van de scholen stond de zomervakantie plots al voor de deur. De heropstart van de scholen heeft niet geleid tot grote besmettingsgolven. Dat schrijft De Standaard op basis van een eigen rondvraag.

Er zijn geen officiële cijfers beschikbaar van hoeveel leerlingen of leerkrachten besmet raakten op school. De Standaard ging daarom op zoek naar meldingen in regionale krantenpagina's, en deed vervolgens een rondvraag bij die scholen.

In minstens 23 basis- en zes secundaire scholen werden coronabesmettingen vastgesteld, samen goed voor 34 besmette leerlingen en zeven besmette personeelsleden. In maar twee van de scholen is er mogelijk sprake van besmettingen op de school. In andere scholen ging het om geïsoleerde gevallen, of om gezinsleden die op dezelfde school zaten.

"De cijfers bevestigen het vermoeden dat het virus zich in de klas niet makkelijk verspreidt", reageert viroloog Steven Van Gucht. "Dat is heel anders in een vleesfabriek of op een cruiseschip." Ook in andere Europese landen werd vastgesteld dat kinderen het virus zelden doorgeven.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren