Tagtik

'Kanye West helpt Trump aan nieuwe termijn als president van de VS'

De Amerikaanse rapgod en zakenman Kanye West was de afgelopen dagen wereldnieuws nadat hij voor de tweede keer bekendmaakte dat hij zich kandidaat stelt om de nieuwe president van de Verenigde Staten te worden. Een publiciteitsstunt of oprechte ambitie van de echtgenoot van Kim Kardashian?

Kanye West heeft zich nog niet gemeld bij de Federal Election Commission, of ook maar iets gedaan om zichzelf echt verkiesbaar te stellen. West wil niet namens de Democraten of Republikeinen presidentskandidaat worden, maar als onafhankelijke kandidaat. De Amerikaanse rapper sprak al in 2015 zijn ambitie uit om een gooi naar het Witte Huis te doen. Toch moet hij nog heel wat obstakels overwinnen die tijd kosten en een goede organisatie vragen. Elke Amerikaanse staat heeft immers eigen regels, zoals een minimum aantal handtekeningen, vaak te verzamelen in elk van de counties van die staat. Dat vraagt coast-to-coast en in élke staat een gedisciplineerde organisatie, en die stamp je niet 1-2-3 uit de grond. Om mee te mogen doen aan de grote televisiedebatten, moet Kanye West in vijf serieuze peilingen tenminste 15 procent steun hebben. Als hem dat allemaal op tijd lukt, zullen we hem iets serieuzer moeten nemen als kandidaat.

Race tegen de klok
"Kanye West moet zich per staat gaan inschrijven en handtekeningen verzamelen. In Florida bijvoorbeeld moet hij in de komende anderhalve week ruim 100 duizend handtekeningen ter ondersteuning van zijn kandidatuur verzamelen. Dat is nog geen sinecure, zeker niet omdat Kanye West helemaal geen partij of campagneorganisatie achter zich heeft", stelt Bianca Pander van campagnebureau BKB in de Volkskrant. "En de deadlines voor inschrijvingen van kandidaten zijn in een aantal essentiële staten als Texas, New Mexico, North Carolina en Illinois al verstreken, dus daar zou Kanye’s naam niet eens meer op de stembiljetten kunnen komen te staan."

Stemmen weghalen bij Biden
Als het Kanye zou lukken om in een aantal staten op het stembiljet te komen, dan lijkt de kans klein dat hij van Biden en Trump een deel van de stemmen kan wegtrekken. De belangen zijn in het gepolariseerde Amerika immers te groot, bij de Trump-aanhangers en bij de Democraten en mensen die van Trump af willen. Maar met meer dan 30 miljoen volgers op Twitter kan Kanye, of Ye zoals hij zich laat noemen, uiteraard wel een grote invloed uitoefenen op kiezend Amerika, in het voordeel van Trump. In het verleden uitte Kanye zich al als een fervente Trump-aanhanger. Maar de kans is groot dat hij in het huidige politieke klimaat vooral zwarte kiezers weet te mobiliseren. Die stemmen doorgaans op een Democraat, dus dat kan een bedreiging vormen voor Joe Biden.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Twitter)

Ook dit kan u interesseren