Tagtik

Kan Peeters nog akkoord bereiken of valt België weldra stil?

De oproep van de nationale vakbonden om op 13 februari een nationale stakingsdag te houden, kwam er vorige week dinsdag nadat het loonoverleg in de privésector mislukt was.

De vakbonden willen op woensdag 13 februari een nationale staking organiseren in alle sectoren, en dat mag gerust letterlijk worden genomen. Openbaarvervoermaatschappijen De Lijn, de MIVB, de NMBS en de TEC hebben een stakingsaanzegging ingediend. De NMBS zal zoals sinds vorig jaar wettelijk overeengekomen, voor een minimumdienstverlening moeten zorgen.

Wie plant om op 13 februari via de luchthaven van Charleroi te reizen, houdt best de berichtgevingen daags voordien in het oog. De overstap van de gerespecteerde CEO Jeacques Cloquet naar Pairi Daiza, zorgt er immers voor onrust waardoor het personeel wel eens zou kunnen aansluiten bij de stakers op 13 februari. Het is opvallend dat ook de openbare sector deelneemt aan de stakingsdag. Heel wat ambtenaren zullen dan ook meestappen in Brussel. Ook werknemers in de haven, zelfs het onderwijs en de politie zal deelnemen aan de nationale staking. "We willen duurzame openbare diensten. We zijn volop aan het mobiliseren", zegt Ludo Sempels van ACOD Spoor in de Vlaamse pers.

Toch hoopt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) om alsnog een oplossing te kunnen bereiken met de vakbonden. Daarom spreekt Peeters dinsdag afzonderlijk met werkgevers en vakbonden om te zien of er nog mogelijkheden zijn om tot een interprofessioneel akkoord (IPA) te komen, inclusief loonnorm, invulling van de welvaartsenveloppe en een aantal andere zaken.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren