Tagtik

Jongeren van 12 en 13 opgesloten in jeugdinstelling na uitzonderlijke feiten

Twee jongens van amper 12 en 13 jaar oud zijn door de Antwerpse jeugdrechter in een gesloten instelling geplaatst na een reeks gewelddadige overvallen in Merksem. Dat meldt Gazet van Antwerpen. Normaal mogen minderjarigen onder de 14 jaar niet worden opgesloten, tenzij het gedrag uitzonderlijk gevaarlijk is. 

In Merksem werden begin deze maand enkele gewelddadige overvallen gepleegd op handelszaken. Onder meer een frituur, een supermarkt en een bakkerij werden overvallen. Het parket van Antwerpen onderzocht de zaak en identificeerde drie verdachten: een jongen van 18, een jongen van 12 en een jongen van 13.

De 18-jarige werd snel na de feiten opgepakt en aangehouden door de onderzoeksrechter. De twee jongeren van 12 en 13 jaar verschene voor de jeugdrechter. Die heeft besloten om het tweetal uitzonderlijk te laten opnemen in twee afzonderlijke gesloten instellingen. Dat is normaal verboden bij wet en kan enkel "als een persoon tussen 12 en 14 jaar een ernstige aanslag heeft gepleegd op het leven of op de gezondheid van een persoon en van wie het gedrag uitzonderlijk gevaarlijk is", zo staat in de wet.

"Die uitzondering was hier op beide jongens wel van toepassing.", zegt Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket. "Het ging om bijzonder ernstige feiten. Het waren gewapende overvallen waarbij de slachtoffers telkens bedreigd werden met wapens. Er werden messen getoond, er werd een pistool gebruikt, alsook een machete.", aldus de parketwoordvoerder. (Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS)

Ook dit kan u interesseren